Tesla rrezikon të humbasë dominimin e saj në treg (FOTO LAJM)

Yahoo Finance

Demat e Tesla ( TSLA ) nuk duhet të jenë shumë komod me vazhdimin e pandërprerë të dominimit të tregut të kompanisë, paralajmëron analisti i Guggenheim, Ali Faghri.

“Pikëpamja jonë e balancuar bazohet në: 1) një organizim të favorshëm afatshkurtër, me kërkesën që tejkalon ofertën, ne shohim dukshmëri të rritjes së vëllimit në 2022 dhe 2023 si fabrika të reja në Austin dhe Berlin; 2) avantazh konkurrues ndaj të gjithë prodhuesit e pajisjeve origjinale sot, duke përfshirë një shkallë të lartë të integrimit vertikal, një qasje të përcaktuar me softuer të automjeteve, një rrjet të dedikuar karikimi dhe kapacitet më të madh të baterisë; 3) konkurrenca në rritje, si nga lojtarët e vjetër ashtu edhe nga hyrjet e reja vetëm në EV, dhe si rezultat , ne shohim rrezik për të moderuar pjesën globale të automjeteve elektrike për Teslën nga nivelet aktuale të larta”, shpjegoi Faghri në një shënim për klientët të hënën.

Faghri filloi mbulimin në Tesla me një vlerësim Neutral me një objektiv çmimi 925 dollarë.

Aksionet e Tesla aktualisht tregtohen me 902 dollarë, 20% më pak gjatë muajit të kaluar pasi CEO Elon Musk ka shitur pjesë të mëdha të aksioneve për të përmbushur detyrimet tatimore . Musk ka shkarkuar pothuajse 12 miliardë dollarë aksione të Tesla-s që nga 8 nëntori.

Sipas tezës së Faghri-t mbi Tesla-n, duket se kompania tashmë ka humbur pjesën e tregut pasi prodhuesit e vjetër të automjeteve fillojnë depërtimin e tyre në tregun e nxehtë të automjeteve elektrike.

Tesla mbajti 66.3% të regjistrimeve të automjeteve elektrike në tremujorin e dytë të këtij viti, më pak se 79.5% që kishte një vit më parë, sipas të dhënave nga Experian. Chevrolet në pronësi të GM pa pjesën e tij të regjistrimeve të automjeteve elektrike në 9.6% nga 8.3% një vit më parë. Ford, Nissan dhe Audi gjithashtu morën pjesë të tregut në industrinë e EV, sipas të dhënave të Experian.

Faghri vazhdon: “Ne presim që automjetet elektrike (EV) të arrijnë 14% të shitjeve globale deri në vitin 2025 dhe 36% deri në vitin 2030, që përfaqëson një normë rritjeje vjetore prej ~30% gjatë dekadës së ardhshme. Adoptimi i EV do të nxitet kryesisht nga shtrëngimi i emetimeve globale rregulloret dhe angazhimi i shtuar nga prodhuesit e vjetër të automjeteve ndaj elektrifikimit. Ne shohim gjithashtu përmirësimin e kostos së pronësisë dhe performancës/sigurisë së automjeteve si shtytësit kryesorë të depërtimit në rritje të EV-ve në nivel global.”

Por Faghri nuk është plotësisht i pakënaqur me Tesla-n, pasi ai përshkroi një objektiv çmimi përmbys prej 1,963 dollarësh.

“Tërheqje e mëtejshme me përpjekjet AV/robo-taksi, duke ofruar objektiva të jashtëzakonshme të përmirësimit të kostos së baterisë dhe potencial për një vëllim të lartë “Model 2″ në rangun e çmimeve 25 mijë dollarë,” tha Faghri për atë që do të duhej për t’u bërë më bullgar ndaj aksioneve të Tesla.  /albeu.com

Shtuar 21.12.2021 15:27