Zbulohen 4.5 miliardë dollarë pasuri që i përkasin miqve të Putinit

Një rrjet kompanish në pronësi të oligarkëve në rrethin e presidentit rus Vladimir Putin duket se zotërojnë shtëpi luksoze, tokë bujqësore dhe varka, siç zbulohet nga një rrjedhje informacioni në Rusi. Vlera totale e të gjitha pasurive të paluajtshme dhe aseteve vlerësohet në mbi 4.5 miliardë dollarë.

Të paktën 86 kompani i përkasin këtij rrjeti, disa prej të cilave menaxhojnë miliarda rubla (qindra miliona dollarë).

Rrjedhja, sipas The Guardian, përfshin një bisedë me email që u zhvillua shtatorin e kaluar, që tregon se menaxherët e këtyre aseteve po diskutojnë problemet që lindin sikur të ishin një organizatë e vetme.

Një ekspert rus i korrupsionit, i cili foli në mënyrë anonime për gazetën britanike, vëren se LLCInvest duket të jetë një lloj shoqate, anëtarët e së cilës shkëmbejnë asetet.

Asetet e rrjetit përfshijnë, ndër të tjera, rezidencën luksoze për përdorim personal të Putinit në Gelendzhik në Detin e Zi. Pallati vlerësohet të jetë rreth 1 miliard dollarë dhe thuhet se i përket Arkady Rotenberg , për të cilin BE dhe SHBA kanë vendosur sanksione.

Pjesë është edhe jahti 23 milionë dollarësh, 46 metra i gjatë, Shellest, me pesë kuvertë dhe 10 dhoma gjumi, udhëton gjerësisht në Detin e Zi dhe portin e Soçit. I përket edhe një kompanie të rrethit më të gjerë të presidentit.

Zbulimet pasojnë një seri zbulimesh për pasurinë e madhe që Vladimir Putin ka fituar dhe, sipas hetuesve, ai është fshehur pas kompanive ose ka shfaqur miqtë e tij të ngushtë si pronarë nominalë të aseteve. Kremlini ka mohuar vazhdimisht çdo lidhje midis Putinit dhe rrjetit.

Shtuar 20.06.2022 17:44