Përzierja e udhëtimit: Mënyrat natyrore për ta larguar

Përzierja e shkaktuar nga udhëtimi është e bezdisshme, e çrregullt dhe tmerrësisht e pakëndshme. Por që ajo të kalojë, aktivitetet duhet të jenë argëtuese, pasi udhëtimet verore lehtë mund të kthehen në episode marramendjeje dhe të vjella të forta.

Për fat të mirë, Dr. Niket Sonpal, një gastroenterolog nga Nju Jorku i cili gjithashtu përjeton përzierje, zbulon disa gjëra (të testuara) që mund të bëni për të ndihmuar me gjendjen. Hapi i parë është të kuptoni pse ndodh.

Çfarë shkakton përzierje udhëtimi?

“Veshi i brendshëm është përgjegjës për aftësinë tonë për të ruajtur ekuilibrin tonë dhe për të ditur saktësisht se ku jemi në hapësirë ​​në kuptimin tre-dimensional,” shpjegon Dr. Niket Sonpal.

“Ajo që ndodh është se lëvizjet e përsëritura shqetësojnë veshin e brendshëm dhe pastaj ai mashtrohet, duke menduar se ne po lëvizim shumë. “Lëngu dhe ato që ne i quajmë kocka dalin jashtë ekuilibrit dhe pastaj reagimet prej tyre kthehen në simptoma të marramendjes dhe përzierjes.”

Lajmi i mirë është se ne priremi ta kapërcejmë ndërsa plakemi, sipas tij. Por nëse akoma ndiheni të përzier në udhëtimet tuaja dhe nuk ka shërim, ka mënyra për ta parandaluar atë.

Kjo do ta parandalojë 

Zgjidhni një pozicion të dritares ose uluni përpara

Kur veshi juaj i brendshëm mashtron trupin tuaj se jeni duke lëvizur shumë, një gjë që ju ndihmon është të shikoni diçka të qëndrueshme si horizonti ose krahu i një aeroplani. Nëse merrni një autobus, aeroplan ose tren, uluni në dritare. Nëse jeni në makinë, përpiquni të kapni sediljen e pasagjerit para.

Dr. Niket Sonpal shpjegon se ka më shumë lëvizje në sediljen e pasme që e bën horizontin të duket më i paqëndrueshëm. “Shoferët priren të mos ndjejnë të përzierje pikërisht sepse janë vazhdimisht në rrugë dhe në kontroll, kështu që koordinimi sy-dorë është i sinkronizuar me veshët e tyre,” thotë ai.

Lëreni librin ose celularin

Shikimi i fjalëve në një faqe kërcen ndërsa lexoni ndërsa jeni në makinë ose shikoni personazhet e një serie që lëvizin ndërsa jeni në aeroplan mund t’ju ​​bëjë të ndiheni edhe më të lëvizshëm.

Nëse e dini që këto zakone e përkeqësojnë situatën, atëherë preferoni të bëni diçka tjetër gjatë udhëtimit.

Provoni frymëmarrjen diafragmatike

Duke ngadalësuar ritmin tuaj të frymëmarrjes dhe duke marrë frymë të ngadalta, të thella, diafragmatike, mund të “parandaloni” përzierjen. “Simptomat më të zakonshme të nauzeve të udhëtimit, të tilla si marramendje, djersitje, ndezje dhe ndjenjë dobësie, janë shumë të ngjashme me ato të ankthit,” thotë Dr. Niket Sonpal.

Kur merrni frymë përmes diafragmës, e lini barkun tuaj të mbushet me ajër ndërsa thithni dhe drejtoheni me nxjerrjen pa lëvizur gjoksin.

Kini kujdes me ushqimin

Nëse jeni të ndjeshëm ndaj qumështit, mund të jetë mirë t’i shmangni ato para udhëtimit tuaj. “Qëndroni larg ushqimeve të caktuara për të cilat e dini se ka të ngjarë të shqetësojnë stomakun tuaj,” paralajmëron Dr. Niket Sonpal


Shtuar 9.08.2021 15:36