Është e rrallë: Si ta kuptoni nëse keni alergji nga të ftohtit

Alergjia ndaj të ftohtit është një gjendje e lëkurës, qe konsiston ne paraqitjen e nje sere njollash te kuqe që prodhojnë kruajtje të fortë tek personi në fjalë. Ky problem i lëkurës prek kryesisht fëmijët dhe njihet gjithashtu si urtikarie afrigore

Alergjia ndaj të ftohtit vuan nga fëmija kur ekspozohen ndaj temperaturave shumë të ulëta ose thithin lëngje shumë të ftohta Në shumicën dërrmuese të rasteve, nuk dihet me siguri se çfarë është ajo që mund të shkaktojë këtë patologji tek të vegjlit.

Cilat janë simptomat e alergjisë nga të ftohtit
Simptomat më të zakonshme të kësaj patologjie janë shfaqja e skuqjeve ose njollave të ndryshme në lëkurë, duke çuar në inflamacion të zonës dhe kruajtje të fortë. Skuqje ose urtikari të tilla ndodhin veçanërisht në pjesët më të ekspozuara ndaj temperaturave të ulëta, të tilla si fytyra dhe duart. Urtikaritë shfaqen në momentin kur lëkura bie në kontakt me të ftohtin dhe zakonisht zhduken pas një kohe të shkurtër pa ndonjë problem.

Nëse fëmija pi lëngje shumë të ftohta, pjesët e prekura janë zakonisht goja dhe buzët. Siç e kemi përmendur tashmë, në shumicën e rasteve, skuqjet zhduken për një kohë të shkurtër, kështu që nuk ka nevojë të shqetësoheni. Sidoqoftë, gjëja mund të përkeqësohet dhe fëmija i prekur nga një alergji e tillë mund të pësojë marramendje të rëndë ose rënie të presionit të gjakut. Në një rast të tillë është e rëndësishme ta dërgoni atë sa më shpejt të jetë e mundur në një spital për trajtim.

A është e zakonshme të vuash nga kjo lloj alergjie?
Nuk është aspak e zakonshme që njerëzit vuajnë nga kjo lloj alergjie, megjithëse ndodh mjaft rregullisht në mesin e popullatës së re. Gjëja e mirë për këtë lloj alergjie është se ndërsa vjen, ajo zhduket. Shkaqet e këtij lloji të gjendjes së lëkurës mbeten një mister i vërtetë për studiuesit. Gjëja normale është se urtikaria në fjalë shfaqet në lëkurën e fëmijës kur bie në kontakt me të ftohtin. Gjatë javëve ose muajve, këto koshere zakonisht zhduken pa lënë pasoja ose shenja tek fëmija. Mund të pësohet nga çdo fëmijë pasi nuk ka faktorë gjenetikë ose trashëgues që tregojnë ndryshe.

Si trajtohet një alergji e të ftohtit
Nëse vini re se si fëmija juaj papritmas skuqet, është mirë që të shkoni te mjeku. Nëse konfirmohet që këto koshere janë për shkak të kontaktit të lëkurës me temperatura të ulëta, është e rëndësishme të mbroni fëmijën nga i ftohti i lartpërmendur. Në muajt e dimrit është mirë të strehoheni sa më shumë që të jetë e mundur dhe të shmangni pjesë të caktuara të trupit të ekspozuara ndaj temperaturave të ulëta. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që fëmija të mos pi pije shumë të ftohta.

Alergjia ndaj të ftohtit, ashtu si me alergjitë e tjera, mund të trajtohet duke konsumuar antihistaminë të ndryshëm. Nëse fëmija është mjaft serioz, është e mundur të merrni kortikosteroide dhe një seri tjetër ilaçesh që ndihmojnë fëmijën të shërohet. Në çdo rast, gjëja më e këshillueshme është të shkoni te mjeku në rastin e vëzhgimit të ndonjë prej simptomave të përmendura më lart.

Me afrimin e muajve të dimrit, është e rëndësishme të shikoni fëmijën tuaj nga skuqjet sa herë që trupi i tyre ekspozohet nga të ftohtit. Në këtë rast, mos u shqetësoni shumë, pasi është një reagim i lëkurës ndaj të ftohtit dhe temperaturave të ulëta. Në shumicën e rasteve, kosheret dhe njollat ​​zakonisht zhduken pas disa javësh, pa shkaktuar asnjë lloj pasoje tek fëmija. Sidoqoftë, nëse prindërit ndjekin një seri udhëzimesh kur bëhet fjalë për veshjen, Nuk duhet të ketë asnjë lloj problemi në lidhje me shëndetin e fëmijës.


Shtuar 20.01.2022 11:28