Shefi i NATO-s: Ramë dakord për mbrojtjen e mëtejshme për Ukrainën

Jens Stoltenberg ka zbuluar se çfarë është diskutuar në mbledhjen e sotme të liderëve të NATO-s në Bruksel.

“Udhëheqësit e NATO-s ranë dakord se ne duhet dhe do të ofrojmë mbështetje të mëtejshme për Ukrainën,” tha ai.

“Ne do të vazhdojmë t’i imponojmë Rusisë kosto të paprecedentë dhe do të përforcojmë parandalimin aleat dhe udhëheqësit e mbrojtjes miratuan katër grupet tona të reja të betejës në Bullgari, Hungari, Rumani dhe Sllovaki.”

Stoltenberg thotë se NATO do të sigurojë më shumë trupa tokësore, sisteme antitank, drone, fuqi detare dhe avionë në zonat përreth Ukrainës.

Duke folur për kërcënime të tjera, Stoltenberg tha: “Ne ramë dakord të bëjmë më shumë, duke përfshirë ndihmën dhe pajisjet e sigurisë kibernetike për të ndihmuar Ukrainën të mbrohet nga kërcënimet biologjike, kimike, biologjike dhe bërthamore.

“Kjo mund të përfshijë zbulimin, mbrojtjen dhe furnizimet mjekësore, si dhe trajnimin për komunitetin, kontaminimin dhe menaxhimin e krizës. Ne jemi të vendosur të bëjmë gjithçka mundemi për të mbështetur Ukrainën dhe unë mirëpres ofertat konkrete të ndihmës të bëra nga aleatët.”

Kishte gjithashtu paralajmërime për Kinën, me NATO-n që tha se ajo duhet të ushtrojë ndikimin e saj për të gjetur një zgjidhje paqësore, në vend që të ndihmojë dhe financojë Rusinë.


Shtuar 24.03.2022 14:30