Person “Non Grata”, çfarë do të thotë?

Nga Deustche Welle – Albeu.com

Çfarë është një persona non grata?

Në terma fjalë për fjalë, fraza është latine për “një person të padëshiruar”. Termi në kuptimin diplomatik i referohet një personi të huaj hyrja ose qëndrimi i të cilit është i ndaluar nga ai vend.

Emërtimi mori kuptim diplomatik në Konventën e Vjenës më 1961 për Marrëdhëniet Diplomatike . Sipas nenit 9 të traktatit, një vend mund të deklarojë çdo anëtar të një stafi diplomatik persona non grata “në çdo kohë dhe pa pasur nevojë të shpjegojë vendimin e tij”.

Deklarata persona non grata është forma më mallkuese e censurës që një vend mund t’u dhurojë diplomatëve të huaj duke marrë parasysh se ata janë të mbrojtur nga arrestimet dhe format e tjera të ndjekjes penale nën imunitetin diplomatik, informon albeu.com.

Një person i deklaruar si i tillë mund të tërhiqet nga një mision diplomatik ose të ketë funksionet e tij me përfundimin e misionit. Nëse personi i deklaruar nuk tërhiqet, vendi mund të refuzojë ta njohë personin si pjesë të misionit.

Persona non grata mund të zbatohet gjithashtu për njerëzit që ende nuk kanë hyrë në një vend.

Pse është përdorur?

Për shkak se vendet që deklarojnë dikë persona non grata nuk duhet të japin një shpjegim për një veprim të tillë, përcaktimet janë dhënë për një gamë mjaft të gjerë arsyesh.

Më së shumti është përdorur si një gjest simbolik si një mënyrë që një vend të tregojë pakënaqësi me veprimet e një vendi ose entiteti tjetër. Shtë përdorur gjithashtu për të dëbuar diplomatët e akuzuar për spiunazh, siç ishte rasti në 2016 kur India dëboi diplomatin pakistanez Mehmood Akhtar pasi u arrestua dhe u akuzua për drejtimin e një unaze spiune, informon albeu.com.

Deklarata është përdorur në mënyrën më të mirë, për shembull gjatë Luftës së Ftohtë.

Në vitin 2009, Venezuela dhe Izraeli dëbuan diplomatët e njëri-tjetrit pas një ofensive izraelite në Rripin e Gazës. Shtetet e Bashkuara dhe Ekuadori patën një shkëmbim të ngjashëm dëbimesh pasi kabllot diplomatike u lidhën me ndarjen e fshehtë të organizatave jofitimprurëse WikiLeaks.

Jo vetëm diplomatët

Nuk janë vetëm diplomatët që janë goditur me statusin persona non grata. Aktori Brad Pitt u shpall persona non grata nga Kina pasi luajti në filmin 1997 “Shtatë vjet në Tibet”, megjithëse ndalimi u hoq në 2014 kur ai shoqëroi gruan e tij të atëhershme Angelina Jolie në një turne filmi, informon albeu.com.

Izraeli e shpalli Günter Grass , një romancier, poet dhe dramaturg gjerman i cili fitoi një Çmim Nobel në 1999, persona non grata në 2012 pasi ai përshkroi vendin si në rrezik paqen globale.

Në kohën kur Presidenti i SHBA Donald Trump ishte thjesht një manjat i pasurive të patundshme dhe një yll i televizionit me realitet, ai u shpall persona non grata nga Këshilli Bashkiak i Qytetit të Panamasë pasi tha se SHBA ishin “budalla” për “të dhënë Kanalin e Panamasë për asgjë”./Përshtatur në shqip nga DW, albeu.com.

Shtuar 19.05.2021 14:40