Kombet e Bashkuara: Afganistani po përballet me krizë të dëshpëruar ushqimore

Miliona afganë do të përballen me urinë këtë dimër nëse nuk ndërmerren veprime urgjente, ka paralajmëruar Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së (ËFP).

Më shumë se gjysma e popullsisë, rreth 22.8 milionë njerëz, përballet me pasiguri akute ushqimore, ndërsa 3.2 milionë fëmijë nën pesë vjeç mund të vuajnë nga kequshqyerja akute, tha ËFP.

“Afganistani tani është ndër krizat më të këqija humanitare në botë, nëse jo më e keqja”, tha David Beasley, drejtor ekzekutiv i ËFP.

E gjithë kjo situatë e mjerueshme erdhi pasi SHBA tërhoqi trupat ushtarake në Afganistan, pas 20 vitesh, dhe vendi ra në duar e talebanëve.

Pushtimi taleban dobësoi një ekonomi tashmë të brishtë që varej shumë nga ndihma e huaj. Fuqitë perëndimore pezulluan ndihmën dhe Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar gjithashtu ndaluan pagesat.

Një komb konsiderohet i varur nga ndihma kur 10% ose më shumë e prodhimit të tij bruto vendas vjen nga ndihma e huaj; në rastin e Afganistanit, rreth 40% e PBB-së ishte ndihma ndërkombëtare, sipas Bankës Botërore.

Shumë afganë tani po shesin pasuritë e tyre për të blerë ushqime. Administrata e re talebane është bllokuar nga qasja në asetet jashtë shtetit, pasi kombet vlerësojnë se si të sillen me grupin e linjës së ashpër, që do të thotë se pagat për nëpunësit civilë dhe punëtorët e tjerë janë mbajtur./albeu.com


Shtuar 25.10.2021 14:28