Flasin për herë të parë pas arrestimit në Greqi, bashkëshorti i Angela Martinit paralajmëron padi

Dragos Savulescu dhe Angela Martini ka dhënë një intervistë për median greke Protothema, pas arrestimit në Mykonos pasi autoritetet rumune lëshuan një urdhër arresti ndërkombëtar, duke e akuzuar atë për përvetësim parash. Por Gjykata e Apelit në Syros refuzoi kërkesën për ekstradim, transferim i cili ishte refuzuar më herët dhe nga autoritetet italiane.

Biznesmeni rumun e konsideron një veprim të paligjshëm kërkesën e Rumanisë duke e lidhur me kohën e Çausheskut. Ai gjithashtu thekson se ka ndërmend të ngrejë një padi kundër autoriteteve rumune. “Përveç faktit që kam humbur para dhe kohë, kam vuajtur shumë nga sulmet që vijnë nga media, të cilat bazoheshin në lajme të rreme. Ajo pësoi dëmtime psikologjike, gruaja ime as nuk mund të flinte dhe të hante.

Shëndeti ynë, imazhi ynë, jeta jonë e biznesit u prek. Ne duhet t’i kërkojmë qeverisë rumune të paguajë për këtë dëm serioz dhe mendoj se kemi shumë arsye legjitime për ta pretenduar këtë. Përveç kësaj, është çështje parimore të mos lejojmë që një regjim të shkatërrojë imazhin dhe jetën tonë. Ne duhet të inkurajojmë të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë, pasi ne nuk jemi viktimat e vetme të regjimit, ka shumë të tjerë që po përjetojnë të njëjtën gjë,” tha ai.

Duke shpjeguar se si do të fillojë hetimin, ai thotë në mënyrë të veçantë: “Unë mund të plotësoj një dosje në Konventën për të Drejtat e Njeriut dhe të shkruaj për akuzat e drejtësisë rumune kundër meje. Gjithçka është aq e qartë, sa kam mbledhur prova të tjera ndër vite. Nuk kam dyshim se drejtësia e vërtetë do të mbizotërojë, ne jemi në Evropë, jo në Rumani. Rumania duhet të bëhet evropiane. Vendi ende jeton në kohën e Çausheskut. ”

Martini përshkroi gjithashtu natën e arrestimit në Mykonos. “Unë bërtisja sepse ishin veshur si qytetarë normalë dhe nuk mendoja se ishin punonjës policie. Isha në panik. Nuk dija si të ndihmoja. Ne u treguam letrat tona italiane në stacionin e policisë, por për shkak se ato ishin të shkruara në italisht dhe anglisht, ata na thanë të kalonim natën në polici. Ne do të qëndronim në Mykonos nga 3 deri më 18 gusht, por nuk mund të ktheheshim në shtëpi deri javën e kaluar, kur kërkesa për ekstradim u refuzua “.

Duke folur për arsyen që Rumania kërkon të ekstradojë bashkëshortin e shqiptares, tha: “Ne po flasim për një çështje civile që u shndërrua në mënyrë abuzive në një krim nga prokurorët rumunë për arsye të forta politike, për shkak të një kryetari të mirënjohur i cili është i përfshirë në këtë çështje. I ashtuquajturi krim ndodhi 19 vjet më parë. Në vitin 2002, kur isha 28 vjeç. Akuza ishte për bashkëpunim në shpërdorimin e pushtetit, jo për pastrim parash ose krime të tjera. Ishte një rast risigurimi për parcelat e tokës që ishin vjedhur nga regjimi komunist rumun në të kaluarën.

Kam fituar ligjërisht disa prona të paluajtshme, por ata e konsideruan atë të paligjshme dhe dënuan 36 persona për shkak të saj. Kjo çështje duhet të trajtohet në një çështje civile, jo në një çështje penale. Fatkeqësisht, pavarësisht nga arsyet politike prapa çështjes, ka aspekte negative të sistemit ligjor të Rumanisë.”, tha ai.

Por a e konsideron Dragos kthimin e tij në Rumani një mundësi?

“Nëse Rumania zbaton drejtësinë e vërtetë dhe mbështetet në ligjin evropian, unë do të jem në gjendje të kthehem pa asnjë problem. Në fakt, kam frikë se autoritetet rumune do të më vënë në shënjestër. Duke pasur parasysh rrethanat, nëse kthehem ata mund të shpikin një rast tjetër dhe të vazhdojnë në një arrestim tjetër të paligjshëm. Fatkeqësisht, kjo ka ndodhur me shumë njerëz të tjerë. Dhe pastaj, nuk ka rrugëdalje. Në këto rrethana, nuk do ta konsideroj kthimin në Rumani. Ne do të shohim se çfarë do të ndodhë,” tha ai. /albeu.com