Çfarë e bën të veçantë? Mbretëresha Elizabeth projektoi vetë makinën që mban sot arkivolin e saj (FOTO LAJM)

Zgjedhja e një makine gjermane për të transportuar trupin e mbretëreshës Elizabeth nga Kalaja Balmoral, ku ajo dha frymën e fundit, në Aeroportin e Edinburgut shkaktoi një valë reagimesh në internet, duke lënduar krenarinë kombëtare të nënshtetasve të saj besnikë.

Është një gabim që u korrigjua dje kur trupi i mbretëreshës kaloi në Pallatin Buckingham me një automjet britanik, një makinë e projektuar vite më parë nga vetë Elizabeth dhe e bazuar në një Jaguar XF. Monarkja u konsultua me prodhuesin e makinave për t’i lejuar publikut një pamje të qartë të arkivolit të saj.

Shndërrimi i sedanit u ndërmor nga Wilcox Limousines, e cila zgjodhi ngjyrën “Royal Claret”, ngjyra zyrtare e automjeteve mbretërore dhe shtetërore. Dritare më të mëdha, një çati e madhe panoramike dhe tre drita të brendshme u përdorën për ta bërë arkivolin më të dukshëm për publikun gjatë natës.

Vlen të theksohet se para Jaguar XF ishte vendosur një statujë argjendi e bërë me porosi të Shën Gjergjit duke vrarë një dragua. Kjo është e njëjta emblemë që dominon limuzinën Bentley (Bentley State Limousine) që përdorte i ndjeri për transport.

Një makinë Jaguar( XJ ), e nënshkruar gjithashtu nga Wilcox Limousines, u përdor më në fund për të transportuar trupin e nënës së Mbretëreshës Elizabeth në 2002.