Si ta kuptoni nëse jeni intolerantë ndaj sheqerit të frutave

Fruktoza është një lloj sheqeri që gjendet në fruta, perime dhe mjaltë. Për disa njerëz, fruktoza nuk absorbohet në mënyrë efikase gjë që shkakton diskomfort dhe probleme me tretjen. Intoleranca e fruktozës shkaktohet nga mungesa e një enzime të nevojshme për të shpërbërë fruktozën. Si rezultat, një nënprodukt i fruktozës grumbullohet në trup, duke bllokuar formimin e glikogjenit dhe konvertimin e tij në glukozë për t’u përdorur si energji.

Simptomat e zakonshme:

Refluks acidik në stomak
Gazra
Të përziera
Të vjella

Simptoma më të rënda:

Kjo gjendje shkakton nivele të ulëta të sheqerit në gjak (hypoglycemia), me djersitje, konfuzion, dhe nganjëherë kriza dhe koma.

Si diagnostikohet

Mjekët bazojnë diagnozën e intolerancës së fruktozës trashëgimore në simptomat e personit pas konsumimit të fruktozës dhe analizës kimike të mostrës së indit të mëlçisë. Analiza ndihmon mjekët të përcaktojnë nëse enzima mungon.

Njerëzit që mund të mbajnë gjenin që shkakton këtë çrregullim, mund t’i nënshtrohen testeve të gjakut për të përcaktuar nëse ata janë bartës. Transportuesit janë njerëz që kanë një gjen anormal për një çrregullim, por që nuk kanë simptoma ose prova të dukshme të çrregullimit.

Terapia

Trajtimi i jotolerancës trashëgimore të fruktozës përfshin përjashtimin e fruktozës (përgjithësisht të pranishme në fruta të ëmbla), sakarozë dhe sorbitol nga dieta. Mund të rekomandohet edhe marrja e glukozës.


Shtuar 16.04.2021 08:33