Pse shtriqemi sapo zgjohemi në mëngjes dhe a është e shëndetshme?

Alarmi që bie në mëngjes na sinjalizon të ngrihemi por nuk na zgjon në mëngjes. Ajo që e bën zgjimin tonë është shtriqja dhe hapja e gojës. Ndoshta është për shkak se ne e bëjmë atë si një proces të pavullnetshëm që as nuk i kushtojmë vëmendje. Sidoqoftë, këto 2 veprime bëjnë shumë më tepër për trupin tonë sesa thjesht na zgjojnë.

1. Shtriqja rigjeneron muskujt

Kur flemë muskujt tanë humbin tonin dhe graviteti tërheq lëngun përgjatë shpinës. Kur shtriqemi, lëngu kthehet butësisht në pozicionin e tij të rregullt. Por, ndërsa impulset tona nervore arrijnë kufirin e tyre, muskujt mbrojnë veten nga tejzgjatja duke i mbizotëruar ata.

Për vetëm një moment, shtriqja do të lirojë muskujt nga vendi i tyre i prehjes, në mënyrë që ata të mund të punojnë në pozicionimin e tyre të duhur. Ky proces do të na ndihmojë në llogaritjen e lëvizjeve që na duhen për t’u ngritur dhe për të filluar lëvizjen.

2. Mund të ulë stresin

Kur mërzitemi dhe shtriqemi në të njëjtën kohë ne ndihmojmë rrjedhjen e gjakut, e cila automatikisht zvogëlon stresin. Kjo për shkak se një pjesë e sistemit nervor që është përgjegjës për rrahjet e zemrës sonë, tretjen dhe funksionet endokrine merr një fillim të shpejtë.

3. Mund të ndihmojë në ngurtësinë dhe ngushtësinë

Kalimi i më shumë kohë në një pozicion të vetëm mund të ndikojë në trupin tonë dhe të shkaktojë ngushtësi dhe ngurtësi. Kur shtriqemi pas zgjimit, ndihmon në ruajtjen e një hapësire më të gjerë të lëvizshmërisë edhe nëse nuk futemi në aktivitete komplekse. Po i tregon trurit tonë se është koha të ngrihemi.

4. Ndihmon trurin të dërgojë sinjale më të forta në muskuj

Shtriqja ndihmon në rivendosjen e komunikimit midis trurit dhe muskujve. Kjo do të thotë që ndërsa shtrihemi truri ynë dërgon sinjale më të forta në muskujt tanë. Pastaj reagimet e marra përsëri lejojnë trurin të punojë se sa të fortë duhet të jenë sinjalet për të kryer detyra të ndryshme.


Shtuar 22.03.2021 11:43