Humbja e aromës nga COVID mund të ketë efekte të thella në jetën tuaj

U desh pak kohë për t’u njohur zyrtarisht, por humbja e aromës përfundimisht u bë e njohur si një nga karakteristikat përcaktuese të COVID-19. Tani është pranuar gjerësisht se COVID-19 ka një efekt unik në receptorët e aromës dhe rreth 10% e atyre që humbin erën e tyre ende raportojnë probleme me aromën dhe shijen gjashtë muaj më vonë.

Duke folur me njerëzit në këtë grup, ne ishim në gjendje të krijonim një pamje të ndikimeve më të gjera të erës së prishur pas COVID-19. Në kohën e kryerjes së hulumtimit tonë, mbi 9,000 njerëz ishin bashkuar me grupin. Çdo ditë ne po shihnim tregime të reja të efektit shkatërrues të ndryshimit shqisor.

Filluam të postonim pyetje për të kuptuar më mirë se çfarë po ndodhte dhe përgjigja ishte e madhe. Njerëzit me të vërtetë donin që përvojat e tyre të dëgjoheshin. Me pëlqimin e pjesëmarrësve, ne filluam të analizojmë përgjigjet e tyre. Ne drejtuam çdo temë që zbuluam pranë grupit dhe i detyruam ata të komentonin në punimin tonë kërkimor para se ta përfundonim atë. Ne donim të ishim të sigurt se po i tregonim historitë e tyre në mënyrë korrekte. Ja çfarë zbuluam:

Fundi i kënaqësisë me ushqimin

Ka qenë e vështirë për njerëzit pranë meje të kuptojnë ashpërsinë e humbjes dhe sesi ka ndikuar në jetën time.

Para se të shkojmë më tej, le të përcaktojmë disa terma kryesorë. Anosmia është humbje totale e nuhatjes. Parosmia është vendi ku aromat normale janë të shtrembëruara, zakonisht të pakëndshme. Shija është ajo që kapet nga receptorët në gjuhë. Shija është përvoja e përgjithshme shqisore e ushqimit, në të cilën aroma është kontribuesi kryesor, por shqisat e tjera janë gjithashtu të përfshira. Kjo do të thotë që edhe nëse shija (gjuha) juaj është e mirë, humbja e aromës do të ndikojë seriozisht në shije.

Gjëja e parë që na goditi ishte se sa e paparashikueshme dhe çorientuese mund të ishte përvoja e humbjes shqisore. Për disa, efektet ishin absolute:

Efekti në oreks ishte gjithashtu i paparashikueshëm. Siç mund të pritej, njerëzit kishin probleme me ushqimin, veçanërisht kur aromat normale u shtrembëruan. Disa ishin me të vërtetë duke luftuar, duke raportuar kequshqyerjen dhe humbjen e rëndë të peshës.

Më pak e qartë, disa njerëz raportuan shtim në peshë. Këta ishin zakonisht njerëz me anosmia, të cilët “ndiqnin shijen” pasi humbën ndjenjën e nuhatjes. Ju mund ta kuptoni këtë nëse kuptoni dallimin midis dëshirës dhe pëlqimit në atë që psikologët e quajnë cikli i kënaqësisë.

Të dëshirosh është aty ku po ndjek atë që do të konsumosh. Të pëlqesh është kur ta kesh dhe ta shijosh. Në anosminë, ajo pjesë shijuese nuk është më, por kjo nuk ndalon dëshirën: “Kënaqësia e ushqimit mungon dhe e shoh veten duke ngrënë më shumë për të provuar të marr atë ndjenjë të kënaqur … Unë jam duke fituar peshë për shkak të një kërkese të vazhdueshme për të kënaqur ajo që nuk mund të kënaqet kurrë “.

Intimiteti është një aromë

Por nuk ishte e gjitha për ushqimin. Derisa ta humbni, nuk e kuptoni se sa thelbësore është të hash për gëzimet e përditshme, veçanërisht kënaqësitë shoqërore: “Unë jam i pikëlluar për shqisat e mia të humbura. Nuk ka më verë dhe djathë që provojnë netë apo kokteje me” vajzat “e mia.”

Edhe më zemërthyer ishte efekti i ndryshimeve shqisore në marrëdhëniet intime. Kishte shumë postime ku njerëzit përshkruanin vetminë se nuk ishin më në gjendje të nuhasnin partnerin ose fëmijët e tyre. Përsëri, derisa të zhduket, nuk e kuptoni se sa e rëndësishme është era për intimitetin dhe lidhjen. Akoma më keq ishte efekti i parosmisë: “Era e tij natyrore më bënte ta kërkoja; tani më bën të vjell”.

Si i thoni të dashurit tuaj këtë?

Marrëdhëniet e disa njerëzve me veten dhe botën kishin ndryshuar gjithashtu. Disa pa nuhatje raportuan se ndiheshin të shkëputur nga vetja dhe bota. Me parosminë, mund të jetë akoma më shqetësuese, me aromë të neveritshme që shkaktohen nga aromat e përditshme, duke e bërë botën të ndihet si një vend i rrezikshëm dhe konfuz.

Për disa këto ndryshime shqisore ishin, për fat të mirë, të përkohshme. Sidoqoftë, muaj më parë, shumë janë të mbërthyer me ndryshime të thella shqisore, me gjithë shqetësimin që sjell. Ndërsa ka dëshmi se stërvitja e nuhatjes ndihmon në rimëkëmbjen shqisore në kushte të tjera, ne jemi akoma në fazat e hershme të të kuptuarit dhe zhvillimit të trajtimeve për atë që përbën një pandemi të ndryshimit të shqisave.


Shtuar 3.10.2021 15:29