Pas 500 vitesh, kastorët rikthehen në Itali

Kastori është kthyer në Itali pas një mungese 500-vjeçare për shkak të gjuetisë së tepërt dhe shkatërrimit të habitateve të tij, kanë njoftuar shkencëtarët në Firence dhe Milano.

Fenomeni filloi në Austri dhe po përhapet në rajonet verilindore italiane të Trentino-Alto Adige dhe Friuli Venezia Giulia, sipas një studimi nga Universiteti i Milanos dhe Instituti i Kërkimeve të Ekosistemit Tokësor të Këshillit Kombëtar të Kërkimit (CNR) në Firence, të botuar në revista Konservimi i Kafshëve.

Shkencëtarët thonë se ka gjithashtu popullata të reja të brejtësve të mëdhenj gjysmë ujorë që përhapen në rajone më jugore pas lëshimit të tyre të paligjshëm në natyrë në Italinë qendrore.

“Pjesë të mëdha të Italisë janë të përshtatshme për stabilizimin e popullatave të kastorëve dhe ndërsa popullatat veriore duken të jenë më të izoluara, në Italinë qendrore kemi gjetur një potencial më të madh për zgjerim”, tha udhëheqësi i studimit Mattia Falaschi nga Universiteti i Milanos.

Prania e kastorëve mund të zvogëlojë rrezikun duke zbutur intensitetin e përmbytjeve, por gjithashtu mund të shkaktojë dëme në të korrat dhe infrastrukturën, si kanalet, rrugët dhe urat e krijuara nga njeriu, duke çuar në konflikte njerëzore.

Ky, thotë Falaschi, është një rrezik veçanërisht në Trentino, Toskana, Umbria dhe Marche. Në këto zona do të kërkohet monitorim i veçantë së bashku me masa parandaluese si rrethimi dhe kullimi i ligatinave ku kolonitë e kastorëve mund të përbëjnë një kërcënim për infrastrukturën.


Shtuar 15.10.2023 19:17