6 sekrete për një zemër të shëndetshme

1. Ushtrohuni rregullisht.

Përveç lehtësimit të stresit, ankthit dhe depresionit, stërvitja ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut, ruajtjen e një peshe të shëndetshme dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut.

2. Ushqehuni shëndetshëm.

Ndryshime të vogla në stilin e jetesës si zvogëlimi i sasisë së sheqerit dhe kripës së shtuar dhe diversifikimi i sasisë së ngjyrave në pjatën tuaj siç përshkruhet në planin ushqimor DASH.

3. Flini gjumë mjaftueshëm.

Gjatë gjumit, presioni i gjakut bie. Të kesh probleme me gjumin do të thotë që presioni i gjakut qëndron më i lartë për një periudhë më të gjatë kohore. Presioni i lartë i gjakut është një nga rreziqet kryesore për sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.

4.Lini duhanin.

Pirja e duhanit rrit rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës duke rritur tendencën për mpiksjen e gjakut si dhe duke ulur kolesterolin e mirë.

5. Pini më shumë ujë dhe konsumoni më pak alkool.

Konsumimi i alkoolit mund të çojë në presion të lartë të gjakut, dështim të zemrës ose goditje në tru. Pirja e tepërt mund të kontribuojë gjithashtu në kardiomiopati, një çrregullim që prek muskujt e zemrës. Nëse jeni të dehidratuar, qoftë edhe pak, zemra juaj duhet të punojë më shumë për të pompuar gjakun, gjë që mund të rrisë rrahjet e zemrës. Dehidratimi trash gjakun tuaj dhe bën që muret e enëve të gjakut të ngushtohen, gjë që mund të shkaktojë hipertension ose presion të lartë të gjakut.

6. Kryeni Checkup-in kardiak.

Ndërsa çelësi për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare përfshin menaxhimin e faktorëve të rrezikut si presioni i lartë i gjakut dhe sheqeri i lartë në gjak, kontrollet e rregullta tek kardiologu do të tregojnë çdo faktor rreziku në fazën më të hershme.


Shtuar 3.01.2022 22:12