Rusia: Përdorimi i predhave të uraniumit në Ukrainë do të dëmtojë popullsinë

Përdorimi i predhave të uraniumit të varfëruar në Ukrainë do të dëmtonte trupat ukrainase, popullsinë më të gjerë dhe do të ndikonte negativisht në sektorin e bujqësisë së vendit për dekada apo edhe shekuj, tha ministria e mbrojtjes e Rusisë.

Në fillim të kësaj jave, Mbretëria e Bashkuar konfirmoi se do të furnizonte Ukrainën me municion që përmbante uranium të varfëruar.

Metali i rëndë përdoret në armë sepse mund të depërtojë më lehtë në tanke dhe forca të blinduara për shkak të densitetit të tij, ndër të tjera.

Igor Kirillov, kreu i Forcave të Mbrojtjes Bërthamore, Biologjike dhe Kimike të Ministrisë së Mbrojtjes së Rusisë, tha: “Perëndimi është i vetëdijshëm për pasojat negative të përdorimit të municioneve të uraniumit të varfëruar”.

Zyrtari i Kremlinit tha se të dhënat mbi përdorimin e uraniumit të varfëruar nga SHBA-të dhe aleatët e tij në Ballkan dhe Irak treguan ndikime negative serioze dhe të qëndrueshme në popullsinë vendase dhe mjedisin.

Industria bujqësore e Ukrainës mund të vuajë “për dekada, nëse jo shekuj, në të ardhmen,” tha ai.

Kujtojmë se këtë javë, Sekretari i Jashtëm James Cleverly konfirmoi furnizimin me municione tankesh të uraniumit të varfëruar për forcat ukrainase.

Cleverly tha se Rusia ishte i vetmi vend që fliste për rritjen e rreziqeve bërthamore dhe se municioni ishte konvencional.

Rusia dihet se ka gjithashtu municion që përmban uranium të varfëruar.

Kritikët e përdorimit të uraniumit të varfëruar, si Koalicioni Ndërkombëtar për Ndalimin e Armëve të Uraniumit, thonë se pluhuri i krijuar nga armë të tilla mund të thithet dhe municionet që humbasin objektivin e tyre mund të helmojnë ujërat nëntokësore dhe tokën.

Vende të tilla si SHBA dhe Britania thonë se uraniumi i varfëruar është një mjet i mirë për të shkatërruar një tank modern.

Britania thotë në udhëzim se thithja e mjaftueshëm e pluhurit të uraniumit të varfëruar për të shkaktuar lëndime do të ishte e vështirë./albeu.com


Shtuar 24.03.2023 13:01