Rreziku i blerjes së një makine të përdorur me kilometrazh të rremë

Portali i specializuar carVertical kreu një kërkim të madh mbi shkallën e mashtrimit me kilometrazhin në makinat e përdorura, për të bërë dallimin midis vendeve.

Të dhënat tregojnë se numri më i lartë i abuzimeve është regjistruar në Letoni. Një total prej 24% e automjeteve të testuara në carVertical kishin ndryshuar leximet e kilometrazhit. Në vend të dytë është Rumania (20%).

Situata në vendet e tjera baltike nuk duket më e mira. Vendin e tretë e zë Estonia, e katërta Lituania, ndërsa në krye janë Ukraina dhe Rusia.

Situata në vendet e Evropës Qendrore dhe Jugore është më e mirë, dhe çdo e dhjetë vetura e përdorur në Çeki, Sllovaki, Slloveni dhe Kroaci.

carVertical thekson se problemet me transparencën në BE kushtojnë miliarda euro në vit . Klientët mendojnë se po marrin një makinë të mirë, por në realitet ata po shpenzojnë edhe më shumë para për riparime të mëtejshme.

“Krim i padukshëm”

-Burimet kryesore të mallrave të përdorura për tregun e Evropës Lindore janë Gjermania, Franca, Belgjika, Holanda dhe Italia. Transaksionet ndërkufitare të makinave janë më të rrezikshmet, sepse aty falsifikohen leximet e kilometrazhit. Është një “krim i padukshëm” që shkakton dëme ekonomike prej më shumë se nëntë miliardë eurosh në vit dhe vetëm në BE – raporton CarVertical. /albeu.com/

 

Shtuar 30.03.2022 17:55