OBSH shpall fundin e emergjencës globale për linë e majmunëve

Organizata Botërore e Shëndetësisë shpalli fundin e emergjencës globale shëndetësore të shkaktuar nga lija e majmunëve të enjten.

Në tre muajt e fundit, vendet kanë raportuar gati 90 për qind më pak raste se në tremujorin e kaluar, tha të enjten drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Ghebreyesus.

“Dje u mblodh komiteti i urgjencës dhe më rekomandoi që shpërthimi shumëpalësh i lisë nuk është më një emergjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar. E mora atë këshillë. Dhe kam kënaqësinë të them se ‘mpox’ nuk është më një emergjencë shëndetësore globale”, tha kreu i Agjencisë.

OBSH dha deklaratën e emergjencës në korrik mes një rritjeje globale të rasteve. Më shumë se 87,000 raste dhe 140 vdekje ishin raportuar në 111 vende që nga janari 2022, sipas Agjencisë.


Shtuar 11.05.2023 18:10