Nuk mjafton koronavirusi, në Turqi shpërthen masivisht edhe zgjebja

Ndërkohë që  e gjithë vëmendje është tek koronavirusi, në Turqi ka shpërthyer një tjetër sëmundje e cila po shihet me shqetësim të madh nga autoritetet.

Mediat turke raportojnë se mijëra qytetarë kanë vërshuar tek mjekët pas shfaqjes së disa puçrave të mbushura me ujë nëpër trup.

Mjekët kanë konstatuar ekzistencën se pacientët kanë në trup bakterin  “sarcoptes scabiei”, i cili shkakton kruarje të pandalshme të lëkurës, të cilat me kalimin e kohës bëhen të padurueshme.

Në gjuhën popullore sëmundja në fjalë quhet zgjebe, dhe aktualishte autoritetet turke janë duke marrë në konsideratë marrjen e masave të shpejta për përballimin e situatës. Kaq shqetësues është bërë fenomeni në fjalë sa statistikat tregojnë një rritje të ndjeshme edhe të kërkimeve me fjalën “zgjebe” në motorët e kërkimit online nga shtetasit turq.

Rastet u shtuan shumë edhe gjatë pandemisë për shkak të mbylljes dhe pamundësisë për të shkuar tek mjeku.

Zgjebja konsiderohet si një sëmundje e lëkurës, e cila shfaqet për shkak edhe të mungesës së higjienës përsonale, ndërsa nëse mbetet e patrajtuar mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme të lëkurës.


Shtuar 21.05.2021 14:16