Mënyrat e duhura për t’i mbështetur miqtë tuaj

Miqtë e vërtetë që kemi në jetën tonë janë një mbështetje e madhe për ne. Pra, ne nga ana e tyre duhet t’u qëndrojmë pranë dhe t’i mbështesim.

Sigurisht, shumica prej nesh janë përballur me situata ku shoku ynë po ndahet, po vuan një humbje, ndihet i zhgënjyer ose përgjithësisht po kalon një kohë të vështirë. Dhe pikërisht atëherë fillojmë të shqetësohemi dhe të pyesim veten se si ta trajtojmë një situatë të tillë, pasi nuk jemi ekspertë.

Të mbështesësh një mik, të afërm, koleg, megjithatë, është një aftësi që ka ekzistuar edhe para zbulimit të psikoterapisë dhe nuk ka nevojë të jetë e mbushur me njohuri shkencore. Në fund të fundit, ndihma që ne mund dhe jemi në gjendje t’i japim një personi të afërt, është nga pozicioni i një bashkënjerëzori që simpatizon dhe jo i një psikologu.

Mbështetni një mik: Mënyrat për ta bërë atë
1. Dëgjojeni atë
Hapi i parë që duhet të bëjmë është ta dëgjojmë me vëmendje. Dëgjimi i mendimeve, shqetësimeve dhe ndjenjave të tij pa marrë një qëndrim ndaj tyre është një qëndrim i mirëkuptimit dhe empatisë thelbësore. Është e dobishme të jesh në gjendje të afirmosh dhe të pranosh në heshtje gjendjen e tij në vend që të përpiqesh ta bindësh që të mos ndihet kështu.

2. Pyete atë se çfarë mund të bësh për të
Në pyetjen “si ta ngushëllojmë atë?” , personi më i përshtatshëm që mund të na japë një përgjigje është ai që duam të ngushëllojmë. Pyetja është mënyra më e lehtë dhe më e drejtpërdrejtë për të marrë këtë informacion. Në fakt, sipas Fani Zafeiridou, psikologe konsulente – psikoterapiste, “hapi i parë që do të ishte mirë të ndiqej është ta pyesim se si ndihet, në mënyrë që të sigurohemi që të jetë “i hapur” për të ndihmuar, sepse të gjithë gjejnë ngushëllim në gjëra të ndryshme. Aty ku dikush, pra, ka nevojë vetëm për një përqafim, dikush tjetër mund të ketë nevojë për një bisedë ose edhe të dëshirojë të mbetet vetëm.

3. Jini prezent në mënyrë diskrete
Ndonjëherë gjithçka që na nevojitet vërtet nga një mik është të dimë se ai është aty për ne, pa na detyruar praninë e tyre, duke na mbytur me këshilla, sugjerime dhe kritika të vazhdueshme. Është ngushëlluese dhe qetësuese të dimë se kemi dikë që t’i drejtohemi kur kemi pasur hapësirën dhe kohën që na nevojitet dhe jemi gati të pranojmë ndihmën e tyre.

4. Dërgojini atij një mesazh inkurajues
“Kam menduar për ty dhe pyes veten si je”, “Unë kujdesem për ty dhe jam këtu për çdo gjë që të nevojitet”. Nuk duhen fjalë të shumta apo “të ndërlikuara” për ta bërë mikun tonë të ndihet mirë. Disa fjalë dhe kryesisht të sinqerta janë të mjaftueshme dhe shpeshherë shumë të dobishme.

5. Mos e gjykoni
Frika nga gjykimi mund të jetë një bllok i madh – nëse jo më i madhi – për dikë që përpiqet të flasë për mënyrën se si ndihet. Është e lehtë të përfshihesh në kritika, veçanërisht kur e njohim mjaft mirë personin tjetër dhe gjithashtu rrugën përmes së cilës ata arritën në situatën e vështirë që po përjetojnë këtu dhe tani. Megjithatë, kritika për gabimet e mundshme që e kanë çuar këtu nuk ka për momentin, sepse mund ta bëjë të ndiejë se ne nuk e kuptojmë, duke i krijuar më shumë keqardhje dhe faj, që nuk është gjë tjetër veçse ngushëllim dhe mbështetje.

6. Vazhdoni të bëni gjëra që ju pëlqejnë së bashku
E fundit por jo më pak e rëndësishme: fakti që miku ynë po kalon një situatë të vështirë nuk do të thotë që ne duhet të ndryshojmë sjelljen tonë ndaj tij. Thjesht, nëse vazhdojmë të bëjmë gjërat që kemi bërë gjithmonë me të dhe që na pëlqejnë, mund ta ndihmojmë të harrojë për një kohë dhe të kalojë vërtet mirë – nëse kjo është diçka që ai dëshiron sigurisht. Mund t’i sugjerojmë një shëtitje për kafe, një shëtitje në natyrë, një udhëtim, pazar ose ndonjë gjë që mendojmë se mund ta relaksojë dhe ta ndihmojë të ndryshojë humorin.

Sigurisht, nëse është një situatë që vazhdon prej kohësh, pa shfaqur ndonjë përmirësim të veçantë, mund të sugjeroni – pa imponim apo presion – të kërkojë ndihmë dhe mbështetje shtesë nga një specialist.


Shtuar 7.06.2023 21:54