Pamje apokalipsi në Nju Jork, tymi i zjarreve në Kanada mbërrin në SHBA (FOTO)

Tymi nga zjarret masive në Kanada mbuloi rajone të tëra në verilindje të SHBA-së dhe autoritetet u kërkuan grupeve të cenueshme të qytetarëve që të shmangin daljet jashtë.

Kështu, qindra fronte zjarri në provincat perëndimore deri në Quebec ndihen aq larg sa Nju Jorku dhe New England. Autoritetet amerikane kanë lëshuar paralajmërime për cilësinë e ajrit pasi tymi dhe kushtet e dukshmërisë së ulët raportohen edhe në të gjithë Liqenet e Madhe, nga Cleveland në Buffalo.

Boats maneuver the East River near the Brooklyn Bridge in New York on Wednesday, June 7, 2023. Smoke from Canadian wildfires is pouring into the U.S. East Coast and Midwest and covering the capitals of both nations in an unhealthy haze. (AP Photo/Alyssa Goodman)

Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit tha se efektet ka të ngjarë të zgjasin me ditë.

Zjarret në zonën e Quebec janë të mëdha dhe janë rreth 800 deri në 970 kilometra nga Rhode Island. Zjarret në Nova Scotia pasuan, duke çuar në një alarm për cilësinë e ajrit më 30 maj.

Jay Engle, një meteorolog me Shërbimin Kombëtar të Motit me qendër në Upton, Long Island, shpjegoi se erërat që çuan tymin në Nju Jork ka të ngjarë të vazhdojnë të fryjnë në të njëjtin drejtim për ditët në vijim.

Paralajmërimet për cilësinë e ajrit përfshijnë grimcat – të njohura si ‘PM 2.5’ – që shkaktojnë acarim në sistemin e frymëmarrjes.


Shtuar 7.06.2023 22:06