Këto janë vendet ku vaksinimi është i detyrueshëm

Vaksinimi i detyrueshëm kundër Covid-19, i cili po diskutohet në vende të ndryshme, përfshirë Francën, po fiton terren në botë, e cila po përballet me përhapjen e variantit Delta.

Më poshtë albeu.com do t’ju tregojë vendet ku vaksinimi është i detyrueshëm:

– I detyrueshëm për të rriturit

Detyrimi i vaksinimit për të gjithë të rriturit është mjaft i rrallë:

Taxhikistani: Agjencia zyrtare e lajmeve e Taxhikistanit ka lëshuar një dekret qeveritar që kërkon që të gjithë qytetarët mbi moshën 18 vjeç të vaksinohen, pa dhënë detaje të mëtejshme ose duke specifikuar në cilat kushte do të zbatohet detyrimi.

Turkmenistan: Ky vend i izoluar i Azisë Qendrore, i cili është një nga të paktët në botë që nuk ka raportuar ndonjë rast të Covid-19, njoftoi më 7 korrik se e bën vaksinimin të detyrueshëm “për të gjithë personat mbi 18 vjeç pa kundërindikacione mjekësore”.

Vatikani: Një njoftim më 8 shkurt e bëri vaksinimin të detyrueshëm për banorët e shtetit më të vogël në botë dhe punëtorët që punojnë në të. Sanksionet teorikisht mund të çojnë në shkarkimin e atyre që nuk veprojnë.

– Detyrimi për kategori të caktuara

Vendet ose territoret kanë futur vaksinimin e detyrueshëm për pjesë të caktuara të popullsisë:

Italia : Dekreti legjislativ i datës 25 maj detyron mjekët dhe personelin e kujdesit shëndetësor të vaksinohen kundër Covid-19 sepse përndryshe ata nuk do të jenë në gjendje të punojnë në kontakt me njerëz të tjerë.

– Mbretëria e Bashkuar: Qeveria njoftoi më 16 qershor se do ta bënte të detyrueshëm vaksinimin e plotë të koronavirusit për të gjithë njerëzit që punojnë në shtëpitë e pleqve në Mbretërinë e Bashkuar, përfshirë stafin jo-mjekësor siç janë parukierët, estetistët dhe vullnetarët të cilët duhet të vaksinohen plotësisht deri në tetor nëse dëshirojnë të vazhdojnë të punojnë atje. Masa duhet të miratohet nga parlamenti, diçka që nuk është bërë ende.

Rusia: Megjithëse Presidenti Vladimir Putin kundërshton vendosjen e një detyrimi kombëtar, kryetari i Bashkisë së Moskës njoftoi në 16 qershor vaksinimin e detyrueshëm të punëtorëve në sektorin e shërbimeve. Rreth 60% e tyre, pra rreth dy milion njerëz, duhet të vaksinohen deri më 15 gusht. Që atëherë, autoritetet e tjera lokale, duke përfshirë Shën Petersburg dhe rrethinat e tij, kanë ndërmarrë veprime të ngjashme.

– Kazakistani: Vendi urdhëroi në 1 korrik vaksinimin e detyrueshëm të shumicës së punëtorëve që vijnë në kontakt me persona të tjerë. Ata që nuk pranojnë të vaksinohen do të ndalohet të ndërveprojnë me klientët ose të tjerët.

– SHBA: Qyteti i San Franciskos njoftoi në fund të qershorit se do të kërkojë rreth 35,000 punonjësit e saj të vaksinohen kundër Covid-19, sepse përndryshe ata do t’i nënshtrohen sanksioneve disiplinore që mund të çojnë në pushime nga puna. Sidoqoftë, kjo kërkesë nuk do të zbatohet derisa vaksinat të miratohen plotësisht nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Për më tepër, më shumë se 150 punonjës të një prej spitaleve më të mëdha të Teksasit u pushuan nga puna ose u dorëhoqën pasi refuzuan të vaksinohen, siç kërkohet nga spitali. Disa punëtorë paditën spitalin, por apeli i tyre u hodh poshtë.

– Fixhi: arkipelagu i Paqësorit e ka bërë të detyrueshme vaksinimin e punëtorëve në sektorin publik si dhe atë privat. Nëpunësit civilë do të duhet të marrin pushim nëse nuk kanë bërë injeksionin e tyre të parë në 15 gusht dhe rrezikojnë të shkarkohen nëse i dyti nuk u është dhënë para 1 nëntorit. Në sektorin privat, punonjësit duhet të kenë këstin e tyre të parë në 1 gusht./albeu.com


Shtuar 12.07.2021 09:47