Ikja e mjekëve në Gjermani, Scholz: Duhet të rriten standardet e jetesës

Kancelari gjerman Olaf Scholz ka folur për emigrimin të mjekëve shqiptarë drejt Gjermanisë, duke thënë se është një koncept mjaft i mirë i lëvizjes së lirë.

Scholz pranoi se ka një rrjedhje të trurit, por theksoi se këta profesionistë e të rinj kthehen në vendet e tyre dhe kontribuojnë me përvojën që kanë marrë, teksa mosi si shembull edhe Gjermaninë.

Scholz: Sa i përket lirisë së lëvizjes është një nga avantazhet më të mëdha të BE. Duhet të pranohet një koncept për njerëzit. Nuk ka të bëjë në lëvizjen në disa vende. Është e thjeshtë për të rinjtë që të punojnë në një vend tjetër dhe më pas të kthehen në vendin e tyre. Lëvizja e lirë për qëllim punësimin është një e mirë. Rrjedhja e trurit është problem dhe shihni që shumica e tyre kthehen më vonë. Do të shihni edhe shumë gjermanë që ikin të punojnë, ndonjëherë kthehen dhe ndonjëherë jo. Përgjigja e vetme që të mbajmë njerëzit në vende është shpresa.

Von der Leyen: Sa më pranë i afrohemi anëtarësimit, aq më pak është ky efekt. Kjo kërkon kohë për familjet që në Ballkan. Ka shembuj të mirë që ka marrëveshje për mjekët që të bëjnë shkëmbim dhe të kthehen është diçka që mund të mësojmë.