Britania u heq nënshtetësinë “lordëve” të krimit, mes tyre 2 shqiptarë

Ministria e Brendshme po pret që bosët e dyshuar të krimit të organizuar të largohen nga vendi përpara se t’u hiqet shtetësia britanike.

Taktika po përdoret në rastet kur policia nuk ka mundur të ndjekë penalisht shtetas të huaj, të cilët kanë marrë nënshtetësinë britanike. Ata akuzohen për përfshirje në trafik drogë, armësh zjarri dhe trafik njerëzish.

Home Office punon me Agjencinë Kombëtare të Krimit (NCA), e cila ofron një dosje inteligjence që Sekretari i Brendshëm përdor për t’i hequr shtetësinë individit nëse largohen përkohësisht nga vendi, duke e bërë të pamundur kthimin e tyre.

Është e paqartë se sa herë është përdorur kjo taktikë, por të paktën dy “mbretër” të dyshuar shqiptarë janë përpjekur pa sukses të apelojnë revokimet.

Në rastin e fundit, një shqiptar, emri i të cilit nuk mund të përmendet për arsye ligjore, dyshohej se kishte organizuar kontrabandën në Mbretërinë e Bashkuar të qindra emigrantëve të paligjshëm shqiptarë nëpërmjet kamionëve dhe varkave të vogla përtej Kanalit.

Ai hyri ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1999 duke pretenduar se ishte refugjat kosovar dhe më vonë iu dha nënshtetësia britanike.

Në fillim të vitit 2020 ai u arrestua nga Policia e Kentit me dyshimin për pastrim parash.

Në shtator të atij viti, atëherë Sekretari i Brendshëm Priti Patel mori një vendim për t’i hequr nënshtetësinë ndërsa ishte në një udhëtim në Shqipëri.

Shqiptari apeloi vendimin në Komitetin Special të Apelimit të Emigracionit (SIAC), por pretendimi i tij u hodh poshtë.

Në vitin 2021, shqiptari Fation Dauti, 38 vjeç, humbi një apel të ngjashëm në SIAC pasi iu hoq shtetësia. Sipas medieve britanike, ai ishte “një anëtar me ndikim i një rrjeti kriminal shqiptar me bazë në Londër, i përfshirë në importimin e kokainës, prodhimin e kanabisit, kontrabandën e njerëzve dhe pastrimin e parave”.

Atij iu dha leja e përkohshme e qëndrimit në vitin 2012, sepse ishte i martuar me një shtetase letoneze të BE-së.

Megjithatë, Patel e revokoi atë në shtator 2019, ndërsa ai ndodhej në Shqipëri, bazuar në inteligjencën e NCA, e cila po hetonte rrjetin e tij, por nuk kishte mundur ta akuzonte.

Një zëdhënës i Home Office tha: Prioriteti ynë më i madh është siguria dhe siguria e Britanisë. Privimi i shtetësisë na mbron nga njerëzit më të rrezikshëm, si terroristët, ekstremistët dhe kriminelët e rëndë të organizuar.

“Heqja e shtetësisë ndodh vetëm pas shqyrtimit shumë të kujdesshëm të fakteve dhe në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Çdo rast vlerësohet individualisht në bazë të meritave të veta dhe ka gjithmonë të drejtën e ankimit.”

Zëvendësdrejtori i Inteligjencës së NCA Mark Spoors tha: “NCA është e vendosur të përdorë të gjitha mjetet në dispozicionin tonë për të mbrojtur publikun nga krimi i rëndë dhe i organizuar, ky është një mjet i tillë.”