Të gjithë në pritje të luftës, Rusia bën të papriturën pranë kufirit të Ukrainës

Pas disa javësh tensioni rreth një grumbullimi të trupave ruse afër kufirit të Ukrainës, ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu ka urdhëruar një numër njësish në zonë të kthehen në bazat e tyre, ndërsa të gjithë prisnin shpërthimin e luftës.

BE vlerësoi këtë javë se më shumë se 100,000 ushtarë rusë ishin grumbulluar pranë kufirit dhe në Krime. Shoigu tha se njësitë në stërvitje do të ktheheshin në bazë.

“Trupat kanë demonstruar aftësinë e tyre për të siguruar një mbrojtje të besueshme për vendin”, tha ai, duke shtuar se kishte udhëzuar komandantët e njësive nga ushtria 58 dhe 41 si dhe disa divizione ajrore të fillojnë të kthehen në bazat e tyre të përhershme dhe për të përfunduar operacionin deri në 1 maj.

Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelensky ngriti trupën e grumbulluar me udhëheqësit europianë më parë këtë javë dhe sfidoi Presidentin e Rusisë Vladimir Putin që ta takonte atë në zonën e konfliktit. Udhëheqësit e NATO-s gjithashtu lëshuan alarmin.

Megjithëse Rusia, pavarësisht këtij vendimi, në përgjigje të veprimeve “kërcënuese” nga NATO, thuhet se po planifikon të rrethojë zonat e Detit të Zi për transportin e huaj.

Konflikti në Ukrainën lindore shpërtheu në 2014, pas kapjes së Krimesë nga Ukraina. Trupat e mbështetur nga Rusia kapën zona të mëdha të rajonit Luhansk dhe Donetsk dhe ka pasur një numër shkeljesh të një armëpushimi në lindje në javët e fundit.


Shtuar 22.04.2021 15:35