Serbia mes Lindjes e Perëndimit: Si po e vendos kundër njëra-tjetrës SHBA-në dhe Kinën?

SHBA dhe Kina janë përfshirë në një luftë tregtare në përshkallëzim mbi furnizimet me litium, të cilat janë thelbësore për lulëzimin e biznesit në mbarë botën në automjetet elektrike. Serbia po luan njërën palë kundër tjetrës, duke kërkuar të përfitojë nga të dyja.

Serbia është shtëpia e depozitave më të mëdha të litiumit në Evropë, të cilat mund të rezultojnë të jenë një industri vjetore prej 6.5 miliardë dollarësh. Tesla, Google dhe Apple janë të gjithë në rresht. Lufta tregtare midis SHBA-së dhe Kinës është e mbushur me degëzime gjeopolitike që kanë ndikim në marrëdhëniet SHBA-Kinë, si dhe në industritë evropiane.

Udhëheqësi kinez Xi Jinping loboi presidentin serb Aleksander Vuçiç për akses në furnizimet me litium të Serbisë gjatë vizitës së tij të fundit në Beograd. Vuçiç është një kërkues i gatshëm, duke korrur përfitime nga investimet kineze, ndërsa është i qetë me institucionet e SHBA-së dhe euroatlantike. Ai po luan SHBA-në dhe Kinën kundër njëra-tjetrës, duke i joshur të dyja, duke luajtur njëra kundër tjetrës. Kjo qasje mund t’i shërbejë interesave të Serbisë tani për tani, por së shpejti Serbia duhet të vendosë nëse interesat e saj afatgjata janë me Perëndimin apo në Euroazi.

Sipas Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së, Serbia ka 118 milionë tonë oksid litiumi, një lëndë e parë thelbësore që është e lakmuar për bateritë elektrike nga Tesla dhe pajisje të tjera. Vuçiq e quan litiumin “një nga shpresat më të mëdha për Serbinë”. Furnizimi më i madh i litiumit në Evropë gjendet në rajonin e Serbisë Perëndimore të Macva, me depozitat e litiumit që mbajnë deri në 2 për qind të depozitave të Evropës. Rio Tinto, gjiganti australian i minierave, ka një interes kontrollues në Macva.

South China Morning Post raporton se Vuçiç dhe Xi u takuan në Beograd më 8 maj për të diskutuar një gamë të gjerë bashkëpunimi në industri. Ata diskutuan investimin e Kinës në shkencën dhe teknologjinë hapësinore, si dhe shitjet e armëve nga Kina në Serbi. Litiumi ishte i pari dhe qendra në diskutimin e tyre për bashkëpunimin ekonomik.

Administrata Biden e ka marrë parasysh. Këtë javë, SHBA-ja njoftoi tarifa të reja për makinat elektrike të prodhimit kinez, panelet diellore, çelikun dhe mallrat e tjera duke përmendur politikat e padrejta tregtare të Kinës. Tarifat, që synojnë të mbrojnë vendet e punës në SHBA në një vit zgjedhor, përfshijnë një taksë kufitare 100 për qind për automjetet elektrike nga Kina.

Kësti fillestar i tarifave të propozuara të SHBA-së do të prekte 18 miliardë dollarë në mallra kineze. Rregulloret e tregtisë janë krijuar gjithashtu për të kufizuar tregtinë me dyer të pasme të automjeteve elektrike kineze përmes Meksikës, të cilat po rrisin çmimet dhe po prekin konsumatorët amerikanë. Sipas zyrtarëve amerikanë, kontrolli kinez i tregut të automjeteve elektrike është një rrezik për sigurinë kombëtare të SHBA.

Departamenti i Tregtisë raporton se prodhuesi më i madh i automjeteve në Kinë, BYD, po fiton pjesë të tregut me një ritëm të shpejtë. BYD prodhon një automjet elektrik me çmim të ulët të quajtur Pulëbardhë, i cili shitet për rreth 12,000 dollarë dhe apelon për një treg masiv. Automjetet e krahasueshme të prodhuara në SHBA kushtojnë tre herë më shumë. BYD përdor bateri të fundit të bëra nga fosfati i hekurit litium. Ndërsa aktualisht prodhon 3 milionë automjete në vit, ky vëllim do të rritet kur Kina të marrë furnizime shtesë me litium.

Përveç ekonomisë, qëllimet e politikave janë një prioritet kryesor për Xi. Vuçiç i përkulet kërkesave kineze që Serbia të refuzojë pavarësinë e Tajvanit dhe të kundërshtojë shitjen e armëve të SHBA-së për vendin ishullor. Duke ia kthyer favorin, Xi mbështet prerazi sovranitetin shtetëror të Serbisë, duke hedhur poshtë deklaratën e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008 nga Serbia, e cila është njohur nga rreth 100 vende, duke përfshirë të gjithë anëtarët e G7.

Pikëpamjet e Kinës këtu janë ngjyrosur më tej nga bombardimi i gabuar i NATO-s ndaj ambasadës së saj në Beograd në vitin 1999, i cili vrau tre shtetas kinezë. Vizita e fundit e Xi në Beograd ishte e mbushur me simbolikë, që përkon me 25-vjetorin e bombardimit të ambasadës kineze, një ngjarje që shumë në Kinë dhe Serbi dyshojnë se ishte aksidentale.

Struktura shtetërore e Kinës përfshin gjithmonë një komponent ekonomik. Vitin e kaluar në Pekin, Vuçiç nënshkroi 18 marrëveshje me Xi, duke përfshirë një marrëveshje të tregtisë së lirë që hyn në fuqi më 1 korrik. Marrëveshjet e tjera promovojnë bashkëpunimin ligjor, rregullator dhe ekonomik. Kina zotëron miniera dhe fabrika në të gjithë Serbinë dhe ka dhënë miliarda hua për rrugë, ura dhe objekte të reja përmes iniciativës së saj Belt and Road, e cila financon zhvillimin e infrastrukturës.

Gjatë vizitës së tij, Xi shpërtheu mbi marrëdhëniet me Serbinë, duke thirrur: “Kina dhe Serbia janë miq të vërtetë dhe partnerë të mirë. Besimi i ndërsjellë politik midis dy vendeve është shumë i fortë. Bashkëpunimi pragmatik, përmirësimi institucional dhe koordinimi shumëpalësh janë të ngushtë dhe të qetë, dhe miqësia e fortë është e përjetshme.”

Ndjenjat anti-amerikane janë të larta në Kinë, duke i afruar Kinën dhe Rusinë. Po kështu, Serbia ka refuzuar t’i bashkohet sanksioneve perëndimore kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë.

Xi e sheh mbështetjen për Rusinë si një ekuilibër gjeostrategjik kundër ndikimit të SHBA. Të dy vendet dyshohet se janë përfshirë në fushata të gjera dezinformimi të krijuara për të ndikuar në opinionin publik të SHBA. Vuçiç po manipulon aleancat në një përpjekje për të balancuar ndikimin e SHBA-së, ndërkohë që forcon lidhjet e Serbisë me shtetet autokratike si Kina dhe Rusia. Si protagonist i ndërhyrjes së NATO-s, Uashingtoni është një mbështetës kryesor i pavarësisë dhe shtetndërtimit të Kosovës.

Kontrolli i aksesit të litiumit tashmë po paguan dividentë për Serbinë. SHBA-të po tregojnë një përkushtim më të madh ndaj Serbisë në dialogun e sponsorizuar nga BE-ja për normalizimin dhe marrëdhëniet diplomatike ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Vuçiç po korr përfitime politike përmes qasjes më të barabartë të administratës Biden.

Ekziston një proverb kinez: “Duhet një radhë e gjatë për të kapur një peshk të madh”. Kina po bën një lojë të gjatë, duke investuar në Serbi përmes Iniciativës Brez dhe Rrugë dhe duke ushtruar ndikimin e saj ekonomik.

Rusia po përgatitet për një luftë të gjatë në Ukrainë, duke kërkuar kohën e saj për të përfituar nga ndryshimi i aleancave. Serbia po i argëton kështu të gjithë kërkuesit derisa minierat e saj të litiumit të bëhen produktive. Litiumi është pika kyçe e dinamikës së ndryshimit të energjisë në Evropën Juglindore.

David L. Phillips është një profesor ndihmës në Programin e Studimeve të Sigurisë të Universitetit Georgetown dhe një studiues vizitor kërkimor në Universitetin e Oksfordit.


Shtuar 21.05.2024 12:41

Tags: , ,