“Kompania e njeriut më të pasur në botë nuk respekton të drejtat themelore”, punonjësit e Amazon ngrihen në protestë

Kompania që përfaqëson 9,500 punëtorë në gjigantin e tregtisë elektronike Amazon në Itali u bëri thirrje anëtarëve të saj të hyjnë në grevë sot duke kërkuar kushte më të mira pune.

Ulja e ngarkesës së punës, respektimi i rregullave shëndetësore mes një pandemie të koronavirusit, pagesa e “kompensimit kovid” dhe rritja e pagave,janë disa nga kërkesat sipas të cilave deri në 40,000 punëtorë mund të marrin pjesë në të gjitha shërbimet e Amazon.

“Punonjësit janë të rraskapitur,” drejtuesit e Amazon “dorëzojnë 180 deri në 200 paketa në ditë,” pohuan puntorët në një deklaratë të përbashkët. Klientët e kompanisë u njoftuan të mbështesin grevën e punëtorëve duke shmangur blerjet sot, sipas shoqatës së konsumatorëve Federconsumatori.

“Si është e mundur që kompania e njeriut më të pasur në botë (Jeff Bezos) nuk respekton të drejtat themelore?”

Pyeti Nicolas Frattiani, sekretar i partisë së krahut të majtë Sinistra Italiana, e cila mbështet grevën e pandemisë .

Shitjet në Amazon janë ngritur në qiell për shkak të bllokimeve afatgjata për të frenuar përhapjen e pandemisë së koronavirusit dhe për të mbyllur dyqanet në shumë vende të botës.

Për herë të parë në historinë e saj, qarkullimi i kompanisë në tremujorin e katërt të vitit 2020 tejkaloi 100 miliardë dollarë, ndërsa fitimet e saj në të njëjtën periudhë u dyfishuan në 7.2 miliardë dollarë.

Amazon njoftoi të mërkurën se do të hapë një qendër të re shpërndarjeje në Civindate al Piano në Itali deri në vjeshtë, duke krijuar 900 vende pune dhe duke e çuar numrin e përgjithshëm të punonjësve të saj në vend në 10,400.

Në vitin 2020, Amazon punësoi 2,600 punonjës në Itali, ndërsa njoftoi se ka investuar më shumë se 5.8 miliardë euro që nga ardhja e saj në vend dhjetë vjet më parë./albeu.com/


Shtuar 22.03.2021 12:47