Ambasadori rus në BE: Pushtimi në rrugën e duhur, por jo aq shpejt sa do të donim

Ambasadori i Rusisë në Bashkimin Evropian tha se pushtimi i Ukrainës nga Moska është në rrugën e duhur, por nuk po vazhdon me shpejtësinë që disa njerëz në vend dëshironin.

Duke e quajtur pushtimin një “operacion të posaçëm ushtarak”, ambasadori Vladimir Chizhov tha për Sky Neës se Rusia mund ta kishte “rrokullisur” Ukrainën deri tani nëse do të kishte dashur.

“Operacioni po vazhdon me një shpejtësi të caktuar, duke pasur parasysh aspektet e ndryshme të situatës në Ukrainë, duke përfshirë nevojën për të mbrojtur trupat ruse dhe aleatët e Republikës Popullore të Donetskut dhe Luhanskut, si dhe popullsinë civile. Sikur ushtria ruse të kishte ndjekur modelin e Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të tjera perëndimore, ne do ta kishim rrokullisur Ukrainën disa herë deri tani. Por ky nuk është ky qëllimi. Në fakt, duhet të përsëris se nuk ishte qëllimi i Rusisë të kapte territorin në Ukrainë”m tha Chizhov.

Kur u pyet për përdorimin e armëve bërthamore në Ukrainë, Chizhov tha:

“Do të thoni nëse NATO do të vendosë armë bërthamore në Ukrainë? Shpresoj që jo. Ashtu si e ndryshme nga Shtetet e Bashkuara, Rusia nuk vendos armë bërthamore askund përtej territorit të saj.”

Chizhov tha se është “thellësisht i zhgënjyer dhe i pikëlluar” nga Finlanda dhe Suedia që bëjnë lëvizje për t’u bashkuar me NATO-n.

“Përse qeveria aktuale finlandeze ka zgjedhur ta kthejë vendin në një periferi të NATO-s, nuk mund ta kuptoj,” tha ai.

Nëse Finlanda bashkohet, Rusia do të marrë “masa të caktuara teknike ushtarake”, tha ai.

“Ashtu si përmirësimi ose ngritja e shkallës së përgatitjeve të mbrojtjes përgjatë kufirit finlandez…jo domosdoshmërisht trupa dhe tanke, por disa përgatitje si radarët, ndoshta, por unë nuk jam ekspert ushtarak.”, shtoi ai./albeu.com