Sot dita Botërore e Breshkave, disa fakte rreth tyre

A e dini se ka rreth 300 lloje breshkash në botë? Është e habitshme të dihet se nga 300 specie, 129 specie janë të rrezikuara. Ishte shumë e rëndësishme që njerëzit të kuptonin rrezikun me të cilin përballen Breshkat.

Kjo është arsyeja pse një organizatë jofitimprurëse e quajtur American Tortoise Rescue, e themeluar në vitin 1990, filloi një mision për mbrojtjen e specieve të breshkës dhe breshkave. Çdo vit, më 23 maj, Dita Botërore e Breshkave festohet për të ndërgjegjësuar dhe inkurajuar njerëzit që të shpëtojnë habitatin e tyre natyror.

Sot, breshkat do të ishin një specie e zhdukur nëse ATR nuk do të kishte krijuar ndërgjegjësimin për rrezikun me të cilin po përballet. ATR bëri të ditur se breshkat dhe breshkat luajnë një rol jetik në sistemin biologjik të Tokës.

Për shkak të zvogëlimit drastik të numrit të tyre, breshkat janë bërë të rralla për t’u parë në natyrë, duke e bërë speciet të rrezikuara. Nëse breshkat nuk mbrohen, ato së shpejti do të zhduken nga të gjitha pjesët e botës.

Dita festohet në shumë mënyra në mbarë botën. Ka shumë njerëz që vishen si breshka ndërsa të tjerët mund të vendosin të veshin diçka të gjelbër. Njerëzit gjithashtu marrin pjesë aktivisht në projekte që ndihmojnë shpëtimin e breshkave që mund të jetojnë në zonën e tyre.

Disa fakte për to:

-Breshka më e rrezikshme është tërësisht mishngrënëse.

-Breshkat jetojnë rreth dy herë më shumë se njerëzit.

-Breshkat qajnë për një arsye.

-Breshkat janë disa nga krijesat më të lezetshme në det.

-Ka dy lloje breshkash, deti dhe toke

-Disa njerëz u pëlqen t’i mbajnë ato si kafshë shtëpiake, nëse është një breshkë e vogël, ose një breshkë e madhe, nuk ka përjashtim.

-Breshkat shërbejnë si filtër për pastrimin e oksigjenit.


Shtuar 23.05.2024 14:01