Si mund të ndihmoni fëmijën tuaj të mos urinoj në shtrat?

Fëmija juaj është mbi 5 vjeç dhe urinon akoma në shtrat? Ja ç’duhet të bëni sipas mjekëve.

Ju jeni e frustruar, e rraskapitur. Fëmija është tashmë në shkollë dhe ende e lag krevatin gjatë natës. Keni provuar të kufizoni lëngjet pas darkës. E keni zgjuar fëmijën në mes të natës dhe i keni kërkuar të shkojnë në tualet. Megjithatë, pa fat!

Nuk jeni vetëm. Prindërit shpesh shqetësohen për urinimin e fëmijëve të tyre në shtrat, një problem i përcaktuar si “urinim i pavullnetshëm tek fëmijët 5 vjeç e lart, shrkuan Për Nënat.

Për t’i ndihmuar prindërit të përballen me këtë sfidë, Charles Kwon, MD, një nefrolog pediatrik dhe Audrey Rhee, MD, një urologe pediatrike japin këshillat e tyre lidhur me këtë çështje.

A duhet të shqetësohem?

Dr. Kwon thotë se urinimi në shtrat nuk është një shqetësim derisa fëmija juaj të jetë 7 vjeç. Kur fëmija juaj është më i madh se 7 vjeç dhe ende është duke lagur shtratin, mund të dëshironi të flisni me mjekun e kujdesit parësor të fëmijës tuaj ose një nefrolog pediatrik ose urolog. Problemi themelor është zakonisht një fshikëz që ende nuk është pjekur.

Gjithashtu, mbani mend se rreth 15% e fëmijëve të moshës 5 vjeç e lart ndalojnë së laguri shtratin çdo vit. “Kur takoj një fëmijë që është duke lagur shtratin, ka dy herë më shumë gjasa të jetë djalë. Ai zakonisht paraqitet pa probleme të tjera mjekësore,” thotë Dr. Kwon.

Dr. Kwon thotë se prindërit zakonisht janë të mërzitur sepse është një çështje e vazhdueshme. Ekzistojnë gjithashtu shanse që të ketë edhe një histori familjare të urinimit në shtrat.

Për të luftuar këtë, mjekët sugjerojnë:

Ndryshoni orarin e konsumi të pijeve. Rritni marrjen e lëngjeve më herët gjatë ditës dhe zvogëloni atë më vonë gjatë ditës.

Programoni pushimet në banjë. Vendoseni fëmijën tuaj në një orar të rregullt të urinimit (çdo dy deri në tre orë) dhe menjëherë para gjumit.

Jini inkurajues. Bëjeni fëmijën tuaj të ndihet mirë për përparimin duke shpërblyer vazhdimisht sukseset.

Eliminoni irrituesit e fshikëzës. Natën, filloni duke eliminuar kafeinën (si qumështi me çokollatë dhe kakao). Dhe nëse kjo nuk funksionon, ndalonini lëngjet e agrumeve, aromatizuesit artificialë, ngjyrat (veçanërisht të kuqe) dhe ëmbëlsuesit. Shumë prindër nuk e kuptojnë se të gjitha këto mund të irritojnë fshikëzën e fëmijës.

Shmangni mbingarkimin e etjes. Nëse shkollat ​​e lejojnë, jepini fëmijës tuaj një shishe me ujë që të mund të pijë vazhdimisht gjatë gjithë ditës. Kjo shmang etjen e tepruar pas shkollës.Konsideroni nëse kapsllëku është një faktor. Për shkak se rektumi ndodhet menjëherë pas fshikëzës, vështirësitë me kapsllëkun mund të paraqiten si problem i fshikëzës, veçanërisht gjatë natës. Kjo prek rreth një të tretën e fëmijëve që lagin shtratin, megjithëse fëmijët nuk kanë gjasa të identifikojnë ose të ndajnë informacione rreth kapsllëkut.

Mos i zgjoni fëmijët për të urinuar. Të zgjosh rastësisht një fëmijë gjatë natës dhe t’i kërkosh të urinojë sipas kërkesës nuk është gjithashtu zgjidhja. Kjo do të çojë vetëm në më shumë pagjumësi dhe zhgënjim.

Orari i gjumit më herët. Shpesh fëmijët flenë thellë sepse thjesht nuk po flenë mjaftueshëm. Shkurtoni kohën para ekranit, veçanërisht para gjumit. Përmirësimi i higjienës së gjumit mund t’i ndihmojë mendjet e tyre të ngadalësohen në mënyrë që ata të mund të flenë më mirë.
Mos iu drejtoni ndëshkimit. Të zemëroheni me fëmijën tuaj nuk e ndihmon atë të mësojë. Procesi nuk ka nevojë të përfshijë konfliktin.
Medikamente: zakonisht nuk rekomandohen

Edhe pse ka medikamente (përfshirë një formë sintetike të një hormoni) që mund të trajtojnë urinimin në shtrat, Dr. Rhee nuk i rekomandon ato.

“Ka efekte anësore,” thotë ajo. “Plus është një rregullim i përkohshëm, një ilaç fasad-Aid, kur ajo që duam është një zgjidhje e përgjithshme”.