Enigma e vdekjes së Kleopatrës: Ishte vetëvrasje apo vrasje?

Rrëfimet historike të pranuara pretendojnë se Kleopatra, kreu vetëvrasje.

Kleopatra mori fronin e Egjiptit pas vdekjes së Aleksandrit të Madh gjatë periudhës helenistike, por duke u përballur me kapjen dhe poshtërimin nga duart e Oktavianit pas betejës së Actiumit, është regjistruar se mbante një gjarpër në trupin e saj dhe e lejoi atë të kafshonte, duke e vrarë me helmin e tij.

Kujtimet e jetës së Kleopatrës janë zhdukur ndërsa monumentet dhe pallatet kanë rënë në rrënoja gjatë mijëvjeçarëve. Por pyetja ende mbetet: a kreu vërtet vetëvrasje, apo kishte diçka më të keqe?

E lindur në vitin ’69 para Krishtit, Kleopatra jetoi dhe vdiq në Aleksandri. Me prejardhje nga dinastia greke maqedonase, prejardhja e saj mbretëroi në Egjipt për më shumë se tre shekuj. Kleopatra mori një edukim gjithëpërfshirës. Duke folur rrjedhshëm në shtatë gjuhë, ajo shkëlqeu në politikë, letërsi dhe filozofi.

Intelekti i saj i mprehtë dhe mendja e mprehtë ishin të rëndësishme në aftësitë e saj strategjike dhe aftësitë diplomatike, madje ajo është përshkruar si një nga intelektualet më të mëdha të epokës së saj.


Shtuar 8.05.2024 12:59