13 Qershor – Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Albinizmin

Albinizmi është një çrregullim i rrallë gjenetik që i shkakton lëkurës, flokëve apo syve të kenë më pak ngjyrë ose aspak ngjyrë.

Të gjitha llojet e albinizmit kanë mungesë pigmenti, por varësisht nga lloji dallon edhe shfaqja e pigmenteve.

Përveç lëkurës, ekzistojnë lloje të albinizmit të cilat prekin edhe shqisën e shikimit. Albinizmi okular prek vetëm sytë, duke shkaktuar pigmentim në sy dhe duke bërë që irisi të jetë i tejdukshëm.

Ka disa mënyra sesi duhet trajtuar personat me albinizëm, duke marrë parasysh që kanë nivele më të ulët të melaninës në trup, ata duhet të përdorin një mbrojtje dielli të spektrit të gjerë dhe të veshin rroba adekuate kur dalin jashtë për të parandaluar dëmtimin e lëkurës nga drita ultravjollcë.


Shtuar 13.06.2024 14:49

Tags: ,