U deshën 20 vjet për ta prodhuar, SHBA miraton ilaçin e ri kundër Alzheimerit

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA, ka miratuar sot përdorimin e ilaçit eksperimental aducanumab për fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer.

Trajtimi i parë i ri, pas 20 vitesh, për sëmundjen Alzheimer synon amiloidin, një proteinë që formon grumbuj anormalë në trurin e njerëzve me Alzheimer që mund të dëmtojë qelizat dhe të shkaktojë demencë, duke përfshirë:

  • probleme me kujtesën dhe të menduarit
  • çështjet e komunikimit
  • konfuzion

Në mars 2019, provat ndërkombëtare të fazës së vonë të aducanumab, që përfshinë rreth 3,000 pacientë, u ndaluan kur analiza tregoi se nuk bënte efekt dhe kishte dhënë si një infuzion mujor, në ngadalësimin e përkeqësimit të kujtesës dhe problemeve të të menduarit.

Por më vonë atë vit, prodhuesi amerikan Biogen analizoi më shumë të dhëna dhe arriti në përfundimin se doza më të larta të aducanumab ngadalësuan ndjeshëm rënien njohëse.

 


Shtuar 7.06.2021 17:30