Shumë pak vdekje në krahasim me Palestinën: Si e mbron popullin Izraeli përmes “Kupolës së Hekurt”

Nga BBC, Albeu.com

Iraeli dhe Gaza prej disa ditë janë të përfshira në konfrontime të ashpra me pasoja në njerëz.  Luftimet po zhvillohen me sulme ajrore, ku më shumë se 2,000 raketa janë qëlluar drejt Izraelit nga Hamasi dhe grupe të tjera militantësh palestinezë brenda 5 ditësh.

Por reth 90% e raketave janë kapur nga sistemi i tij kryesor i mbrojtjes nga raketat, Iron Dome (Kupola e Hekurt), sipas ushtrisë izraelite.

Kupola e Hekurt ishte projektuar posaçërisht për të mbrojtur nga një sërë kërcënimesh hyrëse me rreze të shkurtër, informon albeu.com.

Sistemi u zhvillua pas luftës që Izraeli zhvilloi me lëvizjen militante Libane Hezbollah në vitin 2006, kur mijëra raketa u lëshuan në Izrael, duke shkaktuar dëme të mëdha, evakuime masive dhe dhjetëra vdekje. Pas kësaj Izraeli tha se do të zhvillohej një mburojë të re të mbrojtjes nga raketat.

Grafik që tregon se si funksionon sistemi i mbrojtjes nga raketat
Grafik që tregon se si funksionon sistemi i mbrojtjes nga raketat

 

Krijuar nga firmat izraelite Rafael Advanced Defense Systems dhe Israel Aerospace Industries me një mbështetje të SHBA, Kupola e Hekurt u bë funksionale në vitin 2011.

Konsideruar ndër sistemet më të përparuara të mbrojtjes në fjalë, Kupola e Hekurt përdor radarin për të identifikuar dhe shkatërruar kërcënimet në hyrje përpara se ato të mund të shkaktojnë dëme.

Sistemi ishte krijuar posaçërisht për të ndihmuar në luftimin e armëve rudimentare me rreze më të shkurtër si raketat e lëshuara tani nga Gaza, informon albeu.com.

Kupola e Hekurt është zhvilluar me një kosto shumë të lartë për shkak të teknologjisë që përdor për të bërë dallimin midis raketave që mund të godasin zonat e ndërtuara dhe atyre që nuk do ta bëjnë. Njësitë statike dhe të lëvizshme lëshojnë vetëm raketa përgjuese për të rrëzuar gjithçka që interpretohet si e rrezikshme.

Një dekadë që kur Kupola e Hekurt u bë operacionale, Izraeli tani ka vendosur 10 bateri në të gjithë vendin, secila me tre deri në katër lëshues që mund të lëshojnë 20 raketa përgjuese, informon albeu.com.

“Numri i izraelitëve të vrarë dhe të plagosur do të ishte shumë më i lartë nëse nuk do të kishte qenë për sistemin e Kupolës së Hekurt, i cili ka qenë një mbrojtës i jetës si gjithmonë”, tha zëdhënësi ushtarak izraelit, nënkolonel Jonathan Conricus.

Por disa analistë thonë se intensiteti i breshërive të fundit nga Gaza tregon se grupet militante po përpiqen të mbingarkojnë Kupolën e Hekurt, duke ngritur shqetësime rreth kufizimeve të mundshme të sistemit./Përshtati nga BBC, e.b-albeu.com

 

 


Shtuar 15.05.2021 14:06