SHBA përgjigjet ndaj lëvizjeve të Rusisë: Nuk do t’i japim të dhëna për forcën tonë bërthamore

SHBA nuk do të shkëmbejë të dhëna për forcën e saj bërthamore me Rusinë, tha një zëdhënës i Shtëpisë së Bardhë, në përgjigje të vendimit të Moskës për të pezulluar pjesëmarrjen e saj në traktatin e ri START të armëve bërthamore muajin e kaluar.

Traktati kufizon numrin e kokave strategjike bërthamore që SHBA dhe Rusia mund të vendosin.

“Sipas ligjit ndërkombëtar, Shtetet e Bashkuara kanë të drejtë t’i përgjigjen shkeljeve të Rusisë të Traktatit të Ri START duke marrë kundërmasa proporcionale dhe të kthyeshme në mënyrë që ta shtyjnë Rusinë të rikthehet në përputhje me detyrimet e saj”, tha një zëdhënës i Këshillit të Sigurisë Kombëtare.

“Kjo do të thotë se për shkak se pezullimi i pretenduar nga Rusia i Traktatit të Ri START është ligjërisht i pavlefshëm, SHBA-ja lejohet ligjërisht të ndalojë përditësimin tonë të të dhënave dyvjeçare në përgjigje të shkeljeve të Rusisë”, shtoi ai./albeu.com


Shtuar 28.03.2023 19:02