Rritet përqindja e punësimit të shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut

Është rritur përqindja e punësimit të shtetasve shqiptarë në Maqedoninë e Veriut.

Lajmin e bëri të ditur Ministria e Shoqërisë Informative dhe Administratës, ku sipas të dhënave të censusit të fundit, ka llogaritur se përqindja e shqiptarëve të punësuar në nivel shtetëror duhet të rritet, nga 24.3% në 31.5%.

Sipas të dhënave të publikuara nga SDK.mk, shifra prej 31,54 për qind është arritur duke i shtuar përllogaritjes shifrat nga popullsia jorezidente nga regjistrimi i fundit plus dy për qind nga 7 për qind e regjistrimit administrativ.

Admirim Aliti është ministër që nga janari i këtij viti, kur partia e tij Alternativa hyri në koalicion qeverisës. Ligji për të punësuarit në sektorin publik, i cili filloi të zbatohet në vitin 2015, parashikon një mekanizëm për shpërndarjen e punësimeve të reja me përfaqësim adekuat dhe të drejtë të pjesëtarëve të komuniteteve, në nivel të secilit prej institucioneve në sektorin publik, bazuar në nevojat e vetë institucioneve të shprehura përmes Planeve Vjetore të Punësimit.

Shpërndarja e punësimeve të reja bëhet në mënyrë elektronike përmes veglës së internetit të MIOA, të quajtur Balancues. Versioni i fundit i balancuesit filloi me funksionim nga sot./TV 21/