Përplasja e trenave: Kur do të rihapet hekurudha? Hapat e ardhshëm pas tragjedisë

Pas tragjedisë në Tempi, ekipet e OSE-së po punojnë për të vënë sërish në funksion hekurudhën. Ata po pastrojnë shinat nga vagonët e dëmtuar dhe po kontrollojnë gjendjen e rrjetit dhe sinjalistikën për të marrë vendime kritike për parandalimin e incidenteve të ngjashme në të ardhmen.

Në këtë kuadër ka nisur përmirësimi dhe modernizimi i qendrës së kontrollit të trafikut të trenave që ndodhet në rrugën “Karolos”, e cila është rregullatori i trafikut të rrjetit, duke regjistruar të gjitha raportet e trafikut të trenave ndërqytetëse si dhe komerciale.

Kur u transferua treni helen (ish TRAINOSE) në hekurudhat italiane u krijua një qendër monitorimi në godinën Petmeza në Syngru që është selia e saj ku gjurmimi i trenave bëhet me GPS.

“Qendra e Monitorimit kontrollohet nga Hellenic Train dhe trenat gjurmohen me GPS, saktësia relative e pozicionit është rreth 10 metra ndërsa pozicioni humbet në shumë zona”, thotë një burim kompetent i OSE-së.

Qëllimi i Organizatës është të sigurojë kontroll dhe mbikëqyrje absolute të sistemit, gjë që e bëjnë sistemet e telekomandimit në fazën e dytë.

Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit dhe OSE kanë qenë në takime të përsëritura në 24 orët e fundit pasi sot emërohet ministri i ri i  Infrastrukturës në vend.

Pas kontrollimit të plotë të linjave dhe tërheqjes së vagonëve, disa prej të cilëve janë ende në shina dhe nuk kanë pësuar dëme të mëdha (kryesisht ato për transportin e mallrave), në ditët në vijim planifikohet edhe një rrugë testimi nga Agjencia.

Qëllimi është që në fazën e parë të vihet në qarkullim një nga dy linjat (lart ose poshtë)./Albeu.com/


Shtuar 6.03.2023 08:14