Përmbytjet në Gjermani, shkencëtarët e klimës: Jemi shokuar, moti ekstrem ka kaluar pritshmëritë tona!

Intensiteti dhe niveli e përmbytjeve në Gjermani këtë javë ka tronditur shkencëtarët e klimës, të cilët nuk prisnin që rekordet të thyheshin kaq shumë.

Pas valës vdekjeprurëse të nxehtësisë në SHBA dhe Kanada, ku temperaturat u rritën mbi 49.6 gradë Celsius dy javë më parë, përmbytja në Europën Qendrore ka ngritur frikën se përçarja e klimës e shkaktuar nga njerëzit po e bën motin ekstrem edhe më keq se sa parashikohej, informon albeu.com.

Të dhënat e reshjeve sollën pasoja shkatërruese ku më shumë se 80 njerëz kanë humbur jetën dhe mijëra janë zhdukur. Gjithashtu shtëpitë janë përmbytur dhe furnizimi me energji është ndërprerë.

Shkencëtarët e klimës kanë parashikuar prej kohësh që emetimet njerëzore do të shkaktonin më shumë përmbytje, valë të nxehtësisë, thatësira, stuhi dhe forma të tjera të motit ekstrem, por kulmet e fundit kanë tejkaluar shumë pritshmëri./albeu.com