Eksperti: Doza e tretë e vaksinave Covid mund të shkaktojë efekte anësore më serioze

Përhapja e variantit Delta duket se kohët e fundit është kthyer në një shqetësim për të gjithë vendet.

Ekspertët theksojnë se për të parandaluar një gjë e tillë duhet që të lindë nevoja për një dozë të tretë të vaksinës anti-Covid.

Mediat e huaja bëjnë me dije se zyrtari shëndetësor amerikan po jep alarmin, duke theksuar se rritja e tretë e vaksinës COVID-19 mund të shkaktojë efekte anësore më serioze sesa dozat e mëparshme.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara po mendojnë një dozë të tretë përforcuese të vaksinës së arteries koronare, eksperti amerikan Jay Butler ka thënë se duhen më shumë të dhëna për të vlerësuar nëse dozat përforcuese mund të rrisin rrezikun e konfiskimeve .

“Ne jemi shumë të interesuar të dimë nëse një dozë e tretë mund të shoqërohet me ndonjë rrezik më të lartë të reaksioneve anësore, veçanërisht efektet anësore më serioze, megjithëse të rralla,” ka thënë  Jay Butler, zëvendës drejtor i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Nga ana e saj, qeveria amerikane nuk ka vendosur ende nëse do të sigurojë doza rritëse të vaksinës, por beson se kjo mund të jetë e nevojshme për të moshuarit dhe grupet e tjera të popullsisë në rrezik të zhvillimit të një infeksioni serioz.

Partnerët Pfizer dhe BioNTEch planifikojnë të kërkojnë miratimin e rregullatorit të SHBA-së në javët e ardhshme për dozën e tyre të rritjes së vaksinës Covid-19, duke përmendur prova që rreziku i infeksionit rritet gjashtë muaj pas vaksinimit./abcnews.al


Shtuar 14.07.2021 20:03