Danimarka i dërgon Ukrainës 250 milionë dollarë donacion ushtarak

Danimarka do të dhurojë pajisje ushtarake dhe mbështetje financiare për Ukrainën me vlerë 250 milionë dollarë, tha ministri i mbrojtjes së vendit nordik Troels Lund Poulsen.

Ministri tha gjithashtu se Danimarka do të reduktojë praninë e saj ushtarake në Irak duke filluar nga fillimi i vitit 2024 dhe në vend të kësaj do të fokusohet në vendet baltike, duke i ofruar NATO-s një batalion për të mbrojtur rajonin.

Batalioni pritet të përbëhet nga 700-1200 ushtarë dhe pritet të vendoset në Letoni nga katër deri në gjashtë muaj çdo vit.

Pjesën tjetër të vitit, trupat do të qëndrojnë në Danimarkë, të gatshme për t’u vendosur në shtetet baltike në rast krize, tha ministria e mbrojtjes.

“Ne duhet të jemi të përgatitur që prania daneze në Baltik të jetë afatgjatë dhe ka nevojë për balancim midis të pasurit ushtarë në terren dhe gatishmërisë për t’i vendosur ata nga Danimarka”, tha Poulsen. /albeu.com


Shtuar 2.05.2023 16:22