Britania merr masa të ashpra ndaj emigracionit, u ndalon studentëve të huaj të sjellin anëtarë të familjes

Qeveria britanike ka njoftuar se po heq të drejtën e disa studentëve të huaj për të sjellë anëtarë të familjes në Mbretërinë e Bashkuar, në një masë që synon reduktimin e migracionit vjetor neto.

Kryeministri Rishi Sunak është zotuar të reduktojë imigracionin e ligjshëm. Javën e kaluar ai tha se po shqyrtonte një sërë opsionesh për të reduktuar nivelet e larta të mbërritjeve, pjesë e premtimeve të tij përpara zgjedhjeve të vitit të ardhshëm.

Zyra e Brendshme e Britanisë ka njoftuar se masat e reja, të cilat zbatohen për studentët pasuniversitarë, përveç atyre që punojnë në projekte kërkimore, do të japin një kontribut “të rëndësishëm” në reduktimin e imigracionit dhe do të parandalojnë njerëzit që përdorin vizat studentore si një derë të pasme për të gjetur punë në Britani.

“Ne kemi parë një rritje të paprecedentë në numrin e anëtarëve të familjes studentore që hyjnë në vend me viza”, tha në një deklaratë ministrja e Brendshme Suella Braverman.

“Kjo është gjëja e duhur për të bërë për të na lejuar të mbrojmë më mirë shërbimet tona publike, duke mbështetur ekonominë duke lejuar studentët me kontributin më të lartë të vazhdojnë të vijnë këtu”, shtoi ministrja.

Legjislacioni aktual lejon studentët pasuniversitarë që studiojnë në programe studimi nëntë muajsh ose më gjatë të sjellin partnerët dhe fëmijët e tyre në Britani. Qeveria thotë se numri i këtyre anëtarëve të familjes studentore është rritur tetëfish që nga viti 2019, duke arritur në 136,000 vitin e kaluar.

Masat e reja, të cilat do të hyjnë në fuqi nga janari 2024, vijnë përpara publikimit të enjten të vlerësimeve vjetore të migracionit neto për vitin 2022. Për vitin që përfundon në qershor 2022, migrimi neto arriti një nivel më të lartë historik, në 504,000.

Numrat pritet të bien në nivelet para-pandemisë në afat të mesëm, tha Braverman.

Nivelet e larta të imigracionit të ligjshëm dhe presionet e shtuara mbi shërbimet publike në vështirësi kanë dominuar prej kohësh debatin politik të Britanisë, dhe imigracioni ishte një nga çështjet kryesore që çoi në referendumin e Brexit të vitit 2016 dhe daljen përfundimtare të Britanisë.

Britania do t’i japë fund gjithashtu aftësisë për studentët e huaj për të ndryshuar vizat e tyre studentore në viza pune përpara se të përfundojnë studimet e tyre, tha Home Office.

Vizat studentore përbënin përqindjen më të madhe të imigracionit në Mbretërinë e Bashkuar me 486,000 të lëshuara vitin e kaluar, shtoi departamenti.


Shtuar 23.05.2023 17:55