Antibiotikët: Sa kërcënues mund të jenë për kujtesën

Gratë e moshës së mesme duhet të jenë të kujdesshme në përdorimin e antibiotikëve nëse duan të vazhdojnë të kenë një kujtesë të fortë dhe një mendje të mprehtë.

Në veçanti, ekipi hulumtues nga Spitali i Përgjithshëm i Masaçusets, Shkolla Mjekësore e Harvardit, Kolegji Mjekësor Rush dhe Spitali Brigham and Women, gjeti një korrelacion midis përdorimit të antibiotikëve nga gratë e moshës së mesme dhe dëmtimit kognitiv më vonë në jetë. Puna e tyre u botua në PLOS ONE.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje midis shëndetit të zorrëve dhe shëndetit mendor, por edhe faktin se përdorimi i antibiotikëve mund të çojë në çrregullime serioze në mikrobiomën e zorrëve.

Për të ekzaminuar nëse përdorimi i antibiotikëve lidhet me këtë dëmtim njohës në grupmoshën e femrave, studiuesit morën të dhëna nga Studimi i Infermierëve II, një bazë të dhënash që është pasuruar nga infermieret femra për shumë vite. Mosha mesatare e grave të ekzaminuara ishte 54.7 vjeç.

Hulumtuesit studiuan të dhënat nga 15,129 infermiere femra që përshkruan përdorimin e antibiotikëve dhe rezultatet e rezultateve njohëse të mbledhura disa vite më vonë, duke krahasuar ato që merrnin antibiotikë në periudha të ndryshme me ato që nuk merrnin. Sa i përket testeve njohëse , ata matën shpejtësinë e mendimit, vëmendjes, të mësuarit dhe kujtesës. Secili nga infermieret u klasifikua në një nga katër kategoritë sipas përdorimit të antibiotikëve, nga mospërdorimi i tyre deri në përdorimin për më shumë se dy muaj.

Zbulimi i tyre ishte se infermierët që kishin marrë antibiotikë për të paktën dy muaj shënuan rezultate më të ulëta në testet njohëse (shtatë vjet më vonë) sesa infermierët që kishin marrë antibiotikë për më pak ose aspak kohë. Si përfundim, studiuesit sugjerojnë se reduktimi ishte afërsisht i barabartë me tre deri në katër vjet plakje./albeu.com


Shtuar 6.04.2022 22:02