Abramovich bëhet me pasaportë portugeze

Roman Abramovich, pronari miliarder i Chelsea, është bërë shtetas i BE-së pasi ka fituar një pasaportë portugeze mes tensioneve të Mbretërisë së Bashkuar dhe Rusisë.

I lindur në Rusi, Abramovich ka qenë në gjendje të kualifikohet për nënshtetësinë portugeze nëpërmjet një ligji në vend që u ofron pasardhësve të hebrenjve sefardikë të cilët u detyruan të largohen nga Gadishulli Iberik gjatë inkuizicionit.

Ai vendosi të mos merrte një vizë në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2018 pas çështjeve të vazhdueshme diplomatike midis vendit dhe Rusisë pas incidentit të helmimit në Salisbury.

Si e mori pasaportën dhe çfarë do të thotë kjo?

Në vitin 2018 Abramovich fitoi një pasaportë izraelite, të cilën e përdor për të vizituar familjen në MB pa pasur nevojë për vizë.

Është në anën e pasme që shumë hebrenj izraelitë kanë fituar nënshtetësinë portugeze përmes së njëjtës rrugë që ka ndjekur pronari i Chelseat.

Tani që Abramovich ka nënshtetësinë e BE-së, ai do të duhet të kalojë sistemin e emigracionit të Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit.

Çfarë thotë ligji portugez?

Ligji ekziston në Portugali për të natyralizuar pasardhësit e hebrenjve sefardikë dhe për t’u dhënë atyre mundësinë për të fituar shtetësinë për shkak të rrethanave.

Si rezultat, ligji modern portugez rregullon që pasardhësit e hebrenjve nga ky rajon mund të marrin një pasaportë./ h.ll/albeu.com


Shtuar 20.12.2021 16:46