Shenjat që tregojnë se jeni të dehidratuar

Dehidrimi është i zakonshëm në verë, për shkak të temperaturave të larta dhe djersitjes së madhe. Nëse nuk trajtohet në kohë, mund të çojë edhe në vdekje, por mund të parandalohet me masa të thjeshta.

Madhësia e problemit varet nga humbja e ujit nga trupi. Pra, kemi një dehidrim të lehtë, i cili i referohet një sasie që korrespondon me 1-2% të peshës trupore, e cila korrigjohet lehtësisht nga një rritje e marrjes së lëngjeve.

Dehidrimi i lehtë nuk ka efekt në shëndet nëse është kalimtar, por shkakton simptoma të tilla si lodhja, pamundësia për të kryer veprimtari manuale, pamundësia e përqendrimit dhe dhimbja e kokës.

Nga ana tjetër dehidrimi i rëndë, i cili arrin deri në 8-10% të peshës trupore, mund të ndodhë në kushte ekstreme të stërvitjes, temperaturave të larta ose sëmundjeve, dhe madje mund të çojë deri në vdekje.

Cilat janë simptomat:

Ndjenja e urisë dhe etjes

Përmes mekanizmit të etjes, trupi juaj ju njofton se keni nevojë për më shumë ujë. Kur jeni të dehidruar mund të ndjeni uri më të fortë. Në fakt, sipas një studimi shkencor, të rriturit që kishin dehidrim të shpeshtë kishin edhe një peshë më të lartë trupore.

Ndjenja e lodhjes

Studimet shkencore kanë treguar se dehidrimi mund të shkaktojë lodhje, edhe nëse jeni vërtet të relaksuar, me burra që morën pjesë në një studim dhe ishin të dehidruar për të raportuar lodhje të rëndë.

Këto simptoma mund të jenë për shkak të presionit të ulët të gjakut, i cili mund të shkaktohet nga dehidrimi.

Kutikula

Lëkura juaj humbet ujin nga djersa në temperatura të larta. Përveç kësaj, lëkura mund të humbasë lagështinë edhe në temperatura më të ftohta, pasi ajri ka tendencë të jetë më i thatë./albeu.com


Shtuar 28.07.2021 08:45