Pse gratë plaken më shpejt sesa burrat

Nuk është një sekret që gratë jetojnë më shumë sesa burrat. Por rezulton që gratë plaken më shpejt sesa burrat. Pse ndodh kjo? Sigurisht që ka një shpjegim dhe janë disa faktorë që ndikojnë.

1. Gratë vuajnë nga stresi më shumë se burrat

Gratë janë më të prirura të përjetojë stress. Përveç kësaj, ndryshimi hormonal është ai që i shpjegon të gjitha. Luhatjet e hormoneve shoqërohen me depresion. Për më tepër, stresi i vazhdueshëm çon në mënyrë të pashmangshme në plakjen e hershme, informon albeu.com.

2. Gratë që kanë lindur plaken më shpejt

Një studim i kryer në Universitetin George Mason vërtetoi se shtatzënia ju bën të dukeni 11 vjet më të vjetra. Puna është që gratë që kanë lindur kanë telomere më të shkurtër se ato që nuk kanë pasur kurrë fëmijë. Sa më i shkurtër të jetë telomeret, aq më të vjetra dukeni. Përveç kësaj, stresi gjatë shtatëzënisë nuk është i pazakontë, i cili gjithashtu përshpejton procesin e plakjes.

3. Lëkura e mashkullit është më e trashë

Sipas dermatologëve, lëkura e mashkullit është 25% më e trashë se lëkura e femrës. Përqindja mund të ndryshojë nga personi në person, por shifra e përgjithshme mbetet e njëjtë. Sidoqoftë, edhe pse ka më pak rrudha në fytyrat e meshkujve, ato që janë atje janë më të thella se ato femërore.

4. Nivelet e testosteronit janë të ndryshme

Estrogjeni është përgjegjës për një fytyrë rinore femërore ndërsa testosteroni është tipik tek burrat. Nivelet e larta të testosteronit ngadalësojnë plakjen. Megjithëse estrogjeni shërben edhe si një hormon anti-plakje, prodhimi i tij bie më shpejt se ai i testosteronit. Kjo është arsyeja pse gratë janë të parat që marrin rrudha.

5. Menopauza bën të vetën

Humbja e hormoneve gjatë menopauzës përshpejton procesin e plakjes. Kur gratë kalojnë menopauzën, trupat e tyre pushojnë së prodhuari kolagjen sa më parë. Kjo shkakton humbjen e elasticitetit të lëkurës./albeu.com


Shtuar 26.07.2021 15:57