VIDEO/ Zjarr, vezë dhe përplasje mes fermerëve, rrethohet Parlamenti Evropian

Traktorë, zjarre, vezë, goma të djegura dhe zorra uji përbëjnë tablonë shpërthyese që mbizotëron sot në Bruksel, ndërsa fermerët që zbritën në kryeqytetin belg me mbi 1300 traktorë për të shprehur zemërimin e tyre, duke vënë në rrethim Parlamentin Evropian.

Demonstratat vijnë pas javësh protestash në vendet e BE-së kundër rregulloreve dhe importeve më të lira.

Fermerët nga Belgjika, Italia dhe Spanja dolën në Place du Luksemburg për të protestuar për gjendjen e tyre ekonomike, të cilën ata thonë se po përkeqësohet nga rregullat gjithnjë e më të rrepta të gjelbërta të nxjerra nga Brukseli.

Ata donin të shprehnin zemërimin e tyre duke bllokuar rrugët dhe duke djegur goma, duke krijuar një atmosferë mbytëse. Sheshi ishte mbuluar nga retë e tymit të zi. Fermerët rrëzuan një nga pesë statujat atje, atë të industrialistit britanik të shekullit të 1-të, John Cockerill.

Zjarret dhe telat me gjemba

Në vendngjarje dëgjohen zhurmat e shpërthimeve dhe borive të traktorit.

Policia ka krijuar një pengesë me tela me gjemba përpara Parlamentit Evropian për të bllokuar hyrjen nga të dyja anët.

Në vendngjarje kanë rënë disa zjarre, ndërsa policia ka tentuar t’i shuajë.

Më parë këtë javë, BE njoftoi disa masa të përkohshme në një përpjekje për të lehtësuar tensionet.

Mirëpo, siç u dëshmua nga mobilizimet, ata nuk mundën t’i thyenin fermerët.

Presidentja e Parlamentit Europian, Roberta Metsola u ka dërguar një mesazh fermerëve.

“Ne ju shohim, ju dëgjojmë. Nëse dëshironi që zëri juaj të dëgjohet, bëjeni atë në qershor, kur të votoni në zgjedhjet e Parlamentit Evropian”.

Sipas politikanes, protestat tregojnë se “duhet të dëgjojmë më shumë” shtresa të caktuara të shoqërisë përpara zgjedhjeve.


Shtuar 1.02.2024 16:00