Situata duket alarmante, Italia në krizë dhe ka vetëm 15 ditë kohë për të evituar katastrofën

Mungesa e reshjeve të shiut dhe temperaturat përvëluese që në ditët e para të stinës së verës kanë ngritur një alarm të madh në Itali.

Në Gaeta, gjatë “Blue Forum Italia”, Ministri për Politikat Bujqësore Stefano Patuanelli foli me shumë shqetësim: “Mendoj se është e pashmangshme të shpallet një gjendje krize në lidhje me thatësirën.

Kemi zona të tëra të vendit dhe Evropës që nuk kanë parë shi. Ulja e prodhimit të energjisë filloi në shtator, pas një vere pa erë në veri. Kjo çoi në më pak prodhim energjie dhe rritje të rezervave të gazit. Tranzicioni ekologjik duhet të jetë konkret, me të gjithë aktorët në të njëjtën tryezë, për t’i marrë në mënyrë të përbashkët vendimet”.

Italia nuk ka provuar kaq thatësira për dekada, shirat vazhdojnë të mos bien, bujqësia italiane rrezikon të falimentojë. Janë regjistruar nivelet më të ulëta historike për shkallët e mbushjes së liqeneve të mëdhenj: Maggiore është 22%, Como 25%.

Nuk është më mirë në Italinë Qendrore, ku liqeni i Braçianos arrin -107 cm mbi zeron hidrometrike. Një situatë “dramatike”, thotë Coldiretti, për shkak të reshjeve shumë të ulëta që shënuan të gjithë vitin 2022 dhe tashmë po përkeqësohet nga vala rekord e të nxehtit, që nuk tregon shenja zhdukjeje.

Këshilltari për Mjedisin i Rajonit të Piemontes, Matteo Marnati thotë se kanë mbetur vetëm 15 ditë për të shpëtuar të korrat. Guvernatori Alberto Cirio ka bërë thirrje për një gjendje fatkeqësie për bujqësinë, ndërsa personat e brendshëm japin alarmin në fushat e orizit. Ndërkohë në Milano po mendohet të ulet niveli i ujit të Naviglio në Darsena për të furnizuar fermerët.