Shkencëtarët kinez shpikin maskën që zbulon Covid dhe gripin në ajër

Shkencëtarët në Kinë thonë se kanë zhvilluar një maskë fytyre të aftë për të zbuluar Covid-19 në ajër.

Maska paralajmëron përdoruesin nëse është ekspozuar ndaj Covid-19 ose gripit pas një bisede 10-minutëshe me një person të infektuar, ku përdoruesi do të marrë një mesazh në telefonin e tij celular, raporton rnz.co.nz

Sensorët e bashkangjitur maskës mund t’i përgjigjen deri në 0,3 mikrolitra viruse në ajër, shumë më të vogla se ato të prodhuara nga një kollë ose teshtitje. Gjetjet nga studiuesit në Universitetin Tongji të Shangait u raportuan në revistën shkencore Matter.

Ekipi testoi maskën në një dhomë të mbyllur duke spërkatur lëngje dhe aerosole që përmbajnë nivele gjurmë virusesh. Ata thanë se maska ​​do të funksiononte mirë në hapësira të mbyllura me ventilim të dobët. siç janë ashensorët ose dhomat e mbyllura.

Studiuesit po punonin gjithashtu në pajisje të veshura për një sërë kushtesh shëndetësore, duke përfshirë kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare. Përveç Sars-Cov-2 ajo do të jetë në gjendje të zbulojë edhe viruset e gripit.

Një nga autorët e studimit nga Kina, Yin Fang për përdorimin e saj tha: “Do të funksiononte shumë mirë në hapësira me ajrim të dobët, si ashensorë apo dhoma të mbyllura, ku rreziku për t’u infektuar është i lartë”.


Shtuar 22.09.2022 07:25