Pllakat e tartarit shumë të rrezikshme për shëndetin, ja receta natyrale që i largon ato nga dhëmbët

Shëndeti i dobët i dhëmbëve ka qenë i lidhur me sëmundje të shumta, të tilla si sëmundjet e zemrës. Gjithashtu, në vitin 2010, studiues nga Universiteti i Nju Jorkut gjetën një lidhje midis inflamacionit të mishrave të dhëmbëve dhe sëmundjes së Alzheimerit.

Për më tepër, studiuesit e Universitetit të Harvardit zbuluan një lidhje midis sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe kancerit të pankreasit.

Kariesi ose shenjat në ngjyrë kafe formohen kur bakteret në zgavrën e gojës përzihen me nënproduktet dhe proteinat e ushqimit, rriten nën vijën e gomës dhe në pjesën e mbushjes së dhëmbit.

Tartari pothuajse gjithmonë sipërfaqet për shkak të mungesës së higjienës orale gjatë një periudhe të zgjatur. Formimi i pllakës dhe tartarit duhet të motivojë dikë që të fillojë të kujdeset për dhëmbët.

Për të parandaluar probleme të tilla dentare, Shoqata Amerikane e Dhëmbëve (ADA) sugjeron këshilla për pastrim të dhëmbëve në vijim:

Receta 1:

Miksoni 7 lugë vaj kokosit, sasi të njëjtë të sodës së bukës, disa pika të vajit tuaj të preferuar për të bërë një paste natyrale, dhe përdoreni atë në vend të pastës së dhëmbëve tuaj të blerë nga dyqani.

Receta 2:

Në një gotë me ujë, shtoni disa pika vaj karafili, mente dhe limoni, dhe përdorni përzierjen për të shpëlarë dhëmbët 4 herë në ditë.

 

Shtuar 6.08.2022 10:11