Peshkaqenët megalodon sunduan oqeanet miliona vjet më parë: Pse u zhdukën?

Miliona vjet më parë, peshkaqenë gjigantë tre herë më të mëdhenj peshkaqenët e sotëm sunduan oqeanet botërore.

Ata janë zhdukur prej kohësh tani, por herë pas here, persona që ecin në plazhe vënë në dukje një formë të çuditshme trekëndore në rërë.

Me një inspektim më të afërt, ata kuptojnë se është një dhëmb i fosilizuar aq i madh sa një dorë njeriu, me skaje të mprehta të dhëmbëzuara. Dhe ata pyesin veten: Çfarë hante ajo bishë?

Këta dhëmbë të fosilizuar mbajnë të dhëna për një mister rreth një legjende të deteve, një krijesë vigane që ishte në kulmin e zinxhirit ushqimor dhe më pas u zhduk.

Njihet si megalodoni, që besohet të jetë specia më e madhe e peshkaqenëve që ka ekzistuar ndonjëherë.

Dëshmitë në dhëmbët dhe shenjat e kafshimit të gjetura në kockat e fosilizuara sugjerojnë se këta peshkaqenë të lashtë notonin në oqean midis 23 dhe 3.5 milion vjet më parë.

Shkencëtarët kanë vlerësuar se ata kanë arritur gjatësi deri në 15 metra.

Megalodoni ishte specia e fundit e një grupi peshkaqenësh të quajtur peshkaqenë megadhëmbë.

Shkenca po studion kiminë e fosileve për të kuptuar më mirë kafshët e lashta, dhe ndërsa mbeten shumë mistere rreth jetës dhe zhdukjes eventuale të megalodonit, dhëmbët e tij po zbulojnë disa përgjigje./Albeu.com/


Shtuar 18.03.2023 16:59