Niveli i ulët i oksigjenit në gjak, cilat janë shkaqet dhe kur duhet të shkoni menjëherë te mjeku

Niveli i ulët i oksigjenit në gjak ose Hipoksemia, karakterizohet nga një nivel nën normale të oksigjenit në gjak, veçanërisht në arterie. Kjo është një shenjë e një problemi që lidhet me frymëmarrjen ose qarkullimin dhe mund të rezultojë në simptoma të ndryshme.

Përcaktimi bëhet duke matur nivelin e oksigjenit në një kampion gjaku të marrë nga një arterie (gazi arterial i gjakut). Mund të vlerësohet gjithashtu duke matur ngopjen me oksigjen të gjakut duke përdorur një oksimetër – një pajisje e vogël që vendoset në gisht.

Oksigjeni arterial normal është afërsisht 75 deri 100 milimetra mërkur (mm Hg). Vlerat nën 60 mm Hg zakonisht tregojnë nevojën për oksigjen shtesë. Leximet normale të oksimetrit të pulsit zakonisht variojnë nga 95 në 100%. Vlerat nën 90% konsiderohen të ulëta.

Shkaqet e zakonshme:

– Anemia

– ARDS (sindroma e distresit akut të frymëmarrjes)

– Astma

– Defekte kongjenitale të zemrës te fëmijët

– Sëmundja kongjenitale e zemrës te të rriturit

– SPOK (sëmundja pulmonare obstruktive kronike)

– Emfizema

– Sëmundje intersticiale e mushkërive

– Medikamente, të tilla si narkotikë dhe anestetikë të caktuar, që pakësojnë frymëmarrjen

– Pneumoni

– Pneumotoraks

– Edemë pulmonare

– Emboli pulmonare

– Fibroza pulmonare

– Apnea e gjumit.

Takoni mjekun tuaj menjëherë nëse keni:

– Gulçim pas një sforcimi të lehtë ose kur jeni në pushim

– Gulçim që përkeqësohet kur kryeni aktivitet fizik

– Zgjimi i menjëhershëm me gulçim ose ndjesi mbytjeje – këto mund të jenë simptoma të apneas së gjumit

Shtuar 13.08.2022 08:39